Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Hogyan számlázz 34%-kal többet és hogyan ne add vissza? Az ELMŰ sikerrecept

2009.05.08. 09:15 PikPok

Olvasgattam én ezt a Budapesti Újságot, ami a Budapesti Piac bukfenc része. (Megfordítod az újságot, és onnan indul.) Van benne a cikk, amely szerint a Magyar Energia Hivatal megállapította, hogy túlszámláztak az áramszolgáltatók, méghozzá a következő mértékben:

  • ELMŰ - 33,6%
  • DÉMÁSZ - 21%
  • E.On - 13%
  • ÉMÁSZ - 4,7%

Hát mondom, ez derék. A recept tehát a következő: ugyanazért a dologért számlázz úgy, hogy élő ember meg ne értse, mi van a számlán. Írj rá mindenféle vajákos dolgot, mint például tömbdíj és egyéb megjegyezhetetlen szavakat. Ne foglalkozz vele, hogy te vagy a szolgáltató, a fogyasztó meg hát mégiscsak vevő, a monopolhelyzet mindent lehetővé tesz, lehetsz bármilyen pofátlan.

Mikor idáig jutottam, jött egy bekezdés, amit 3-szor olvastam el, mert nem akartam hinni a szememnek. Ide írom, hátha írás közben megértem:

Legalább 60 százalékát annak az összegnek, amellyel túllépte az adott szolgáltató ezt a korlátot, minden fogyasztónak egységes módon, azonos forintösszegben kell visszajuttatnia. A maradék 40 százalékot pedig a rászorultak között kell szétosztani. Ebből a pénzből alapítvványokon keresztül például azok kaphatnak, akiknél korábban kikapcsolták az áramot, mert nem tudták fizetni a számlát.

Amióta szegény Zuschlag ilyen alapítványos móka-kacagás miatt kicsit passzívabban éli napjait, végképp semmi kétségem nincs felőle, hogy milyen sorsa lesz ennek a pénznek. Eddig csak az adómból támogattam az alapítványokat és a szegénysorsú nemfizetőket, de mostmár mint látható, egy szolgáltatónak egy szolgáltatásért fizetett díjam is ott végzi, amivel speciel engem megkárosítottak, mint fogyasztót. Ami nekem visszajár, azt majd megkapja más. No és miért? És ha mondjuk én eddig úgy fizettem ki a számlámat, hogy a számtól vontam meg a falatot, és zsíroskenyéren éltem a hónap felében, akkor mégis mi jogon kérné tőlem a visszajárót más, aki - akármilyen jogos vagy nem jogos okból - nem fizetett? Vagy írjak esetleg az ELMŰ-nek meg a Magyar Energia Hivatalnak, hogy ugyan már, vágják hozzám azt a pénzt, mert szeretnék végre egy kis libamájat enni?

És az emberek már olyan szinten fásultak itt bele mindenbe, hogy erről sehol sem hallani. Foglalkozzunk csak olyanokkal, hogy mikor vezeti be Gusztos Péter a gondolatrendőrséget, és rúgjunk bele ismét azokba, akik megpróbálják követni a józan, becsületes utat. Meg lehet tenni, büntetlenül.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr371102567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wahun 2009.05.08. 10:26:08

"Legalább 60 százalékát annak az összegnek, amellyel túllépte az adott szolgáltató ezt a korlátot, "

Milyen korlátot?

ez így nem kicsit zavaros, de erre én is kíváncsi vagyok ...

Manyizga (törölt) 2009.05.08. 10:28:55

Az, hogy csak 60%-ban jár vissza annak, akitől lenyúlták... hát ez hihetetlen tényleg.

Gépjármű felelősségbiztosításnál meg csak 60%-ban fizessék a károsult kárát, a maradék 40%-ot meg kapják azok, akik rászorultak a javításra???

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.05.08. 10:35:11

A legszigorúbb szomorúság az a cifra nyomorúság, hogy mindezt TUDATOSAN, stratégiaként követték el. Persze itt is hazudoznak az ERP rendszerük hibáiról, a sok droid meg lenyeli a maszlagot. Holott azzal az égvilágon semmi baj nincs (eltekintve attól, hogy hülyék rendelték tele hülyeségekkel, úgy néz ki mint egy karácsonyfa használt kotonokkal); sem az idősorba fejtési módszerekkel. Egyszerűen LE AKARJÁK NYÚLNI a Zembereket. Period.

ű 2009.05.08. 10:35:16

@Wahun: gondolom van egy bizonyos összeg/köbméter amennyi max pénzt szedhetnek érte, és "véletlenül" az összbefolyt összeg meghaladta 30%-kal ezt.

gabest1 2009.05.08. 10:39:54

Ha én lennék a szolgáltató, akkor nehezen tudnék indokolni egy nem maximális árrést, mint az európai roaming díjak, az is okosság.

atomrebel 2009.05.08. 10:45:03

amennyiben ez igaz és tényleg ez történik, akkor ezentúl elegendő a számlának csak egy bizonyos részét befizetni, nemdebár?
hogy az isten verje bele a taknyos faszát ebbe az elbaszott országba...
megállt az eszem

Installer Ilona 2009.05.08. 10:48:22

A tisztelt posztoló olvassa újra a cikket és ennek fényében gondolja újra a posztot.
A hivatkozott cikk ( www.budapestipiac.hu/index.php?page=cikk&id=448 ) szerint az összehasonlító ár felett alkalmazható árrés átlagos értékét haladta meg az ELMŰ által kiszabott díj árrése 33,6%-kal (67 fillér/kWh-val).
Ez a legolcsóbb B árszabású bruttó lakossági díjjal bruttó 25,24 Ft/kWh-val számolva is 2,65%-os túlszámlázás. Mivel a többség a 41,97 Ft-os tarifával vásárolja a villamos áramot a túlszámlázás mértéke ennél lényegesen kisebb.

Felháborít az ELMŰ magatartása, de a poszt tartalmilag akkor is helytelen

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.05.08. 11:07:31

Ha jól számolom, akkor a második esetben 1,5% a túlszámlázás. Ennek visszautalása aszem többe jönne, mint a túlfizetés. Ezért itélték jótékonyságra.
Hogy miről szól a blog? A szokásos felületes olvasás utáni szokásos hőbörgésről. Éljen Magyarisztán!
Egyébként egyetértek atmrebel-lel
"hogy az isten verje bele a taknyos faszát ebbe az elbaszott országba..."
de ezért az értelemtelen állandó hőbörgésért!

Higany 2009.05.08. 11:08:07

Én csak azt nem értem, hogy az ELMŰ miért 33% és az Émász 4%, amikor a tulajdonosuk ugyanaz és sok szervezetük közös.

heliox 2009.05.08. 11:16:33

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Ha jól számolom, akkor a második esetben 1,5% a túlszámlázás. Ennek visszautalása asszem többe jönne, mint a túlfizetés.

Semmi gond. Fizesse az ELMÜ azt a költséget, és csökkenjen ennyivel a profitja, és essen az értéke a tőzsdén. Aztán a részvényesek közgyűlésén kérjék számon az igazgatóságtól, hogy miért voltak ilyen ügyetlenek.

Ha túlszámláztak, akkor túlszámláztak. Az összeg vissza jár. Be kell perelni őket. Döntés van hogy túlszámláztak, ez már nem kérdés, vissza kell fizetniük.

És álljak neki ezzel szórakozni, amikor harcászati gyakorlatot tart a gárda? Van elég bajunk enélkül is.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.05.08. 11:32:25

Tavaly év közben többször hívtam őket, hogy többet fizetek az átalányban, mint amennyit fogyasztok, tehát egyenlítsük már ki a dolgot a rend kedvéért. Vér profin leráztak. Aztán záráskor visszautaltak kb. 20ezer forintot. Addig ott kamatozott. Ez átszámolva az összes villanyórára, amit üzemeltetnek...
Igazán beadhatna már az a házaspár egy törvényjavaslatot, hogy én is számolhassak ilyen esetre késedelmi kamatot.

l3v1 2009.05.08. 11:35:53

Kib*ott magyar modszer ez is. Ha tulszamlaztak adott embernel, akkor annak az adott embernek szepen utaljak vissza, kamatokkal egyutt, rohadjanak meg.

Milyen alapon kernek el tolunk tobb penzt, amivel utana belatasuk szerint cselekednek?

Ujabb peldaja annak, hogy MO tenyleg egyedulallo a vilagon.

Manyizga (törölt) 2009.05.08. 11:37:34

@espadazo: pontosan ezért én havonta jelentem a villanyóra-állásomat. Interneten. Pont annyit fizetek, mint amennyit használtam.

endre69 2009.05.08. 11:45:50

Ilyen is csak Abszurdisztánban történik meg persze. Legközelebb kijön a számla majd 1 millió forintról, és a részletezésbe oda lesz írva: "Csak! Mert ennyit kérünk tőled te birka!"

Vakmacska 2009.05.08. 12:17:03

Rézfánfütyülő, megnézted már mostanában a villanyszámlát? Nah és érted? Én még a nyamvadék jogszabályt is megnéztem, de hiába foglalkozom szakmányban efféle hülyeségekkel, egy kukkot nem értettem belőle, de főleg azt nem, hogy mi és milyen mértékben jár jogszerűen - a fogyasztás és az egyéb tételek ugyanis semmilyen módon nincsenek arányban egymással. Se úgy, hogy alapdíjak állandóra+ változó a fogyasztás arányában, se úgy, hogy fogyasztás, plusz ezzel arányosított logikátlan plusz hülyeségek. Még csak nem is a kettő keveréke.

ha lennénk elegen, én is aszondom, beperelni, gévéhá, EU, fogyasztóvédelem, lófütty. Kéremszépen én is szolgáltató vagyok. De a mi számlánkon az van hogy alapdíj+fogyasztás díja, vagy fogyasztás díja és kész. Nincsen "hálózathasználat" meg "alkalmazottt vécéhasználata" meg "kibocsátott fing mértéke". Van fogyasztás, esetleg alapdíj, meg ÁFA. Ha nem így lenne, akkor becsukhatnánk a bótot fél éven belül. Megennének a versenytársak meg a versenyhivatal, meg a fogyasztóvédelem meg az iparági felügyelet, mint a szél.

Vakmacska 2009.05.08. 12:18:11

Manyizga, te se annyit fizetsz, én is hiába diktálok. A "veszteségkiegyenlítés" meg hasonlók helyébe írhatnának "fingfűrészelést" is, és mögé egy akármekkora számot.

Boka1 2009.05.08. 12:19:40

"én havonta jelentem a villanyóra-állásomat. Interneten. Pont annyit fizetek, mint amennyit használtam."

Én is havonta, mégis kaptam három (!) brutál magas számlát, ami csak saccolt fogyasztást tartalmaz ( 900 kw x 3 a 120 kw x 3 ellenében ) . Ez az első negyedévben volt és most kaptuk meg a " bocsi, visszajár 144 ezer ft " kezdetű 7 oldalas számlát, mert tavaly sem a valóst számlázták ki, de nem volt sokkal magasabb a szokásosnál.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2009.05.08. 12:21:35

Majd ha túlfogyasztunk 1.5%-kal, nem az elműnek adjuk, hanem a rászorulóknak, jó?

Amíg az elműnek nincs arce, nincs felelőse sem. Érdekes módon, a Föld nem siránkozik, hogy túl sok szelet, vagy túl sok napot használok áramtermelésre..

belekotty 2009.05.08. 12:33:49

És ha még tudnák a hatóságok és a fogyasztók, hogy hány és hány helyen bassza/baszta át az ELMŰ a fogyasztókat, kezdve a 2006-ban történt új számlázási rendszer bevezetésénél! Amikor az EAS-t SAP ISU-ra cserélték. Arról az apróságról nem is szólva hogy az eredeti adatokat régen eltüntették, konszolidált (értsd nem az eredeti) adatokat lehet látni amikor a 2006-os adatokat kéri valaki.

flimo13 2009.05.08. 12:49:46

Ez nem túlszámlázás, mert az mennyiségi hibát jelent, de itt erről nincs szó. Az árrés volt magasabb, mint lehetne. Nem nagy összegről van szó, de ha neked ezért fáj a szíved, akkor perelj százezrekért, hátha elbukod.

flimo13 2009.05.08. 12:50:39

Ja amúgy igen, marketing a blog címe, nincs több kérdésem :)

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.05.08. 12:55:41

@Vakmacska: Tudod én már megszoktam, hogy havonta fizetem a vélelmezett havi díjat, és évente egyszer két hónapig 50-60 ft-os számlát kapok a túlszámlázásért. Megszoktam, de ezért szívesen dühöngenék, mert évek óta tudják, hogy nem fogok annyit fogyasztani, mégsem módosítják. És ez nem 1,5%! Ezért lehetne hőbörögni! Persze hiába, de jól nem esik. Rohadjanak meg, nem védem őket, de az adott esetre legyünk objektívek!

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.05.08. 12:58:30

Semmi különös nincs a hírben.

Azok fényében amit az MVM-ről, Kocsis úrról és haveri köréről (Energianád, Kapolyi féle áram vásárlás, Mátrai erőmű, BKV, stb.) már tudunk, a meglepetés az lett volna, ha az derül ki, hogy az említett cégek TISZTESSÉGESEN működnek.

Bazzmeg, ezeket tényleg falhoz kellene állítani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rob67 2009.05.08. 13:07:03

Miért is lenne különb ez a bagázs mint a többi.
Ezt látják minden állami hivataltól, hogyan is kell semmibe venni és jogtalan eljárással megkárosítani az állampolgárokat, vevőket.
Sajnos velünk a napokban esett meg, hogy az Apeh közel nyolc hónapnyi levelezéses huzavonában követelt egy 215 ezer forintos összeget.
Mivel jogcímeket az apeh csak úgy nem mond meg, ezért már az is 4 hónapba telt amíg MAGYARUL ki tudták mondani vajon mi is lenne szerintük a befizetés jogalapja.
Mire megmondtuk hogy az összeg befizetve.
Nem, nincsen.
De, be van.
Nem, de, nem, de...
Semmiről nem szóló levelezések, ideg, pénz, sorban állás.
Mire kikértünk egy évekre visszamenőleges folyószámla-kivonatot frissen, mivel amit nekünk addig kiküldtek azon nem szerepel ez a tétel.
Kiküldték...
A vitatott összeg 2007ben befizetésre, rendezésre került, amint az a 2007-es folyószámlájukon szerepel.
Hirtelenjében megállapították, a kivonatok kísérőlevelében, hogy ilyen tartozást Ők nem is tartanak nyilván már...
Akkor ez alapján hogyan is kértek 2009-ben bármit is? Mindössze egy nem igazán követhető 3.700 forintos tétellel tartozunk.
Ezek után ki a fasz higgyen ennek a bagázsnak, vagy bármely szolgáltatónak amelyik hasonló pozícióban van, megkerülhetetlen, monopol.
Én Angliában élek, itt a szolgáltatók, hivatalok percek alatt elintéznek mindent, kedvesek és nem érzem azt hogy meg akarnának vezetni, vagy akár engem néznének bűnelkövetőnek előre, holott ők maguk teszik meg ezeket. Itt kedves ügyfél vagy, nem tapló aki bement oda baszni az időt.
Ez sokszor nem pénz hanem kultúra kérdése, de ez nem elvárás ezen szervezetek részéről. Először fejben kellene változni.
Magyarisztán. Itt minden megtehető. Max 50 év és felzárkózik majd.
Ukrajnához.

Rob67 2009.05.08. 13:11:41

@flimo13:
Az árrés volt magasabb mint lehetne?
Ezt nem értem.
Ha egy szolgáltatásért többet kérek mint lehetne, akkor az nem jogtalan?
Vagy csak valaki a pénzügyi csoportban nem tudta megoldani ezt az egyenletet ami az árrés kiszámolásához kellett?
Ne bassz már.
Ez nem pár száz forintos, hanem elvi kérdés.
Arról már nem is beszélve, hogy a mindenhonnan jogtalanul elcsapott 1,5% a végére milliárdokat jelent. De pontosan ez a lényege. A birka nem fog pereskedni néhány száz forinton.
A fejlettebb demokráciákban egy ilyen céget percek alatt a porig perelnének, azonnal.
Nem engednék fennmaradni.

kaposlogisztika · http://kaposlogisztika.blog.hu/ 2009.05.08. 17:00:19

sajna nekem is vannak saját tapasztalataim, s nemcsak az áram-bácsival kapcsolatban, elég csak a távhő szolgáltatót említeni, aki olyan spéci módon számláz, hogy ember legyen a talpán aki megérti, ám nem ez a céljuk, hanem fizess "te kis fogyasztó"...általánosságban elmondható, hogy addig vagy a szolgáltatóknak ügyfél, amíg szerződnek veled, oszt utána már csak egy anonim rendszeres pénzforrás vagy nekik (valami ügyfélkóddal megszégyenítve...), s jogaiddal elmehetsz a fenébe, ugye ne példálózzak esettanulmánnyal?

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.05.08. 20:40:20

@Installer Ilona: elolvastam magát a cikket is legalább háromszor, mielőtt megírtam a posztot. Hogy a 34% minek a növekményének a százalékának a köbgyöke, az jelen esetben hótmindegy - és egyébként is a cikk címe és maga az a szám, hogy "ELMÜ Rt. túlszámlázott összeg 2310 millió forint", magáért beszél. A posztnak nem témája, hogy elmagyarázzam azt az agyonbonyolított árképzést, amit magam sem értek, és meggyőződésem, hogy az egész átverési céllal jött létre. A felkészületlenségemért pedig tessék elverni a port azon az újságírón, aki azt a cikket írta.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.05.09. 08:44:36

Ja, és mivel ez egy marketing témájú blog, a poszt üzenete is az, hogy:
"Ha át akarod verni a fogyasztódat (vevődet), bonyolítsd agyon az árképzésedet és a számládat, és utána már azt se veszik észre, ha túlszámlázol."
Magyarán a poszt nem arról szól, hogy
-tájékoztassam az olvasót egy konkrét esetről
-eloszlassam a homályt, ami az ELMŰ számláit és árképzését illeti
-kritizáljak egy újságírót a Budapesti Újságnál, aki ezt a cikket megírta

ORP 2009.05.14. 16:53:08

http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=1

Na, ez már jobban fedi a valóságot (sorry PikPok)

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.05.14. 17:54:09

ORP: a hivatkozott linken a cikk írója sem mond mást, csak amit én. Agyon van bonyolítva a számla és punktum. És minél bonyolultabb a rendszer, annál jobban át lehet vágni a polgárt. Fel se fog tűnni neki.
Mondd meg nekem, feltűnt bárkinek is ebben az országban, hogy a fent említett cégek túlszámláztak? Nem. Pedig ha a boltban 16 Ft-ért írják ki a vizes zsemlét, és 46-ot ütnek be, mindenki felháborodik. ("Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy.")
Megírtam ezt a posztot egy cikk alapján (az alapján, amit abból felfogtam), és mindenkire az újdonság erejével hat, sőt, Index címlap lett belőle. Őszintén szólva nem is értem, egyesek miért ugrottak a nyakamnak, hogy nem voltam elég körültekintő, meg ez a százalék az nem az öreganyám cipőszámának a 33%-a, hanem a jó ég tudja mi, és nyeljen sünt a blogger.
Na de a macska rúgja meg, vegyék már észre, hogy az ELMÜ átvágása hatékony volt, és oltári jó marketing húzást alkalmaztak, ami rövid távon nagy extrát hozott nekik. Az alapítványos bekezdés már csak fogyasztóvédelmi háborgás a részemről.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.04.28. 13:31:33

Sztem ez azért alakul így ki, mert ugye sok az átalányban fizető és nagyon nem mindegy, hogy szezon elején avagy végén nézzük a mérleget.

Persze lehet, hogy ez valódi túlszámlázás, azaz bemegy 1KWh leszámláznak 1,3KWh-t mert mondjuk csalnak az órákon, a számlázáson... és ha még hozzá adjuk, hogy sokan tényleg lopják az áramot, üzletelnek a felszerelőkkel stb. akkor ez az összeg nem 30% lesz hanem legalább 50% !
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása