Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Méd in Csájna - valamit tudnak azért a kicsi kínaiak avagy a pekingi olimpia

2008.08.10. 11:10 PikPok

Megvolt az olimpiai megnyitó, és lement már az első 1-2 nap az olimpiából.

Szerintem senkinek nem kérdés, hogy eljártak azok az évek felettünk, amikor a kínai cucc egyet jelentett a szutyokkal, a mindent pirosra festő pólóval vagy a teljes igénytelenségbe burkolózó műszaki eszközökkel. Az olimpiai megnyitó egyértelmű üzenet volt mindenkinek, hogy Kínával számolni kell. És hát ez úgy megy, hogy az a szakember, aki ma egy amerikai gyárban szereli össze a monitort vagy varrja a farmernadrágot, az holnap esetleg kilép a cégtől, márkát alapít, és ugyanazt a minőséget hajszálnyival alacsonyabb áron fogja kínálni.

Részemről én a dolog vizuális megjelenésétől vagyok lenyűgözve. Ahány közvetítés vagy megjelenés van, mindenütt következetesen használják az olimpia grafikáját, színeit. És csak most, hogy ezt írom, jut eszembe, hogy nem reklámok tömkelegével van tele a látvány. Mert hogy az atlantai olimpiai így nézett ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kép és az értékelés akkor lenne teljes, ha össze tudnám hasonlítani a két olimpia bevételi és kiadási oldalát is, de egyelőre maradjunk meg ott, ahol most vagyunk: tök jó a szememnek egy szép egységes kép reklámok nélkül.

Az egész történetnek még egy vetülete van. Nem akarok hazafiatlannak tűnni [bár logikus kérdés, hogy miért kéne hazafinak lennem, ha a miniszterelnök szerint akár el is húzhatok...], de mit akarunk mi itt olimpia címén? Annak idején a Horn kormány első intézkedése a 96-os EXPO lemondása volt, a 4-es metró építése pedig egyenesen a vicc kategóriájába sorolható. És hát persze azért arra is kíváncsi lennék, hogy mennyiből tudnánk mi kihozni egy olimpiát, ha a kormanyszovivo.hu oldalt Daróczi Dávid szerint rettenetes spórolós módon 200 millából sikerült összetákolni. Ha ugyanilyen költségen ugyanezt hoznánk össze olimpia címén, akkor a vízilabda mérkőzéseket bányatavakban rendeznénk, a megnyitó ünnepségen pedig az lenne a műsor, hogy egy tehetséges pulikutya összeterelne 20 birkát az életveszélyes Népstadionban, az ára pedig meghaladná a pekingi olimpia költségét. De Dominikán egymás mellett napozhatna a MÁV Biztosító vezérigazgatója és a magyar olimpia szervezésével megbízott kormánybiztos.

105 komment

Címkék: reklám olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr28609039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnabás 2008.08.10. 15:31:33

PikPok!
Nem értek egyet veled.A kinai termékek természetesen továbbra is silányak.Az utolsó,önálló kinai találmányok több ezer éve voltak,azóta másolnak mindent silány minőségben.Az olimpia nem, külföldről milliókért vásárolt szupertechnikával előállitott látványos megnyitók, és külföldi cég épitette (nehogy összedőljön) madárfészekből áll ,hanem tisztességes sportolók tisztességes versenyéből.Ezért nem kell mindjárt hasraesni, és lebecsülni magunkat.Kinában vidéken még jobbára bivalyokkal és faekével szántanak.

XSun (törölt) 2008.08.10. 15:37:28

Kedves barátaim, így könnyű.
Egyrészt ha nem tűnt volna fel Kína egy bazi nagy diktatúra a keményebbik fajtából, a Kádár rendszer ehhez képest maga az angol parlamenti demokrácia. Ha úgy gondol valamit a párt akkor az úgy van és kész, nincs tökölődés az ellenzékkel meg a zöldekkel (haha), meg a szerzői jogvédőkkel (kína szarik a BSA-ra).
Ott bizony nem bohóckodhatnak a zöldek a tubesen hogy kipusztul a bánáti bazsarózsa jaj jaj.
Egyrészt ki nem szarja le hogy kipusztul másrészt aki hozzáláncolja magát a fához, max a fával együtt vágják ketté láncfűrésszel oszt jónapot.

Van olyan mezőgazdasági területük ahol a vegyszerek miatt kipusztult az összes méhe és darázs.
Most a gazdák KÉZZEL porozzák a virágokat (NATIONAL GEOGRAPHIC CHANEL), amikor láttam a TV-ben azt hittem ez valami rossz vicc.

Szóval tapsolhatunk egy fasza kis elnyomó dikaktúrának, hurrá.

sturzi 2008.08.10. 15:43:34

jogos:)

csak a megnyitó amúgy kb 45 milliárd forintba ($300.000.000) került...

blogs.suntimes.com/ebert/2008/08/zhang_yimous_gold_medal.html

Attilajukkaja 2008.08.10. 15:45:36

PikPok

Sokmindenben igazad van, Kinaval valoban szamolni kell mar nehany eve es ez igy is marad egy darabig. De tulzasnak tartom azt a megallapitasodat, hogy "eljártak azok az évek felettünk, amikor a kínai cucc egyet jelentett a szutyokkal, a mindent pirosra festő pólóval vagy a teljes igénytelenségbe burkolózó műszaki eszközökkel." Kinaban valoban nagyon jo minosegu termekeket is gyartanak ma mar, de azok csak kevessel olcsobbak a jo minosegu nyugati cuccoknal. Emellett a gagyi aruk dompingje egyaltalan nem szunt meg.
De az Olimpia megnyito unnepsege nekem is tetszett es valoban viccnek tunik egy magyarorszagi Olimpia megrendezesenek meg gondolata is!

KungLao 2008.08.10. 15:55:01

Barnabás

A kinai gagyival kapcsolatban maradjunk annyiban, hogy ahol eladható a gagyi oda azt viszik. Kiröhögtem a feleségem amikor a próbából kínai boltban vásárolt cuccokat kezdte emlegetni, de mire előkaparta a táskából addigra megértettem miért. A diffi csak annyi, hogy az a szaros kínai bolt a nagy kib@szott ámerikában volt.

A gond nem a kínaiakkal van. Ha a szart megveszik akkor azt arulnak. Ha jobb minőség kell akkor azt csinálnak.
Politikailag meg hagyjuk. Amíg annyi pénzt tudnak mozgatni mint most addig nem lesz állam ezen a bolygón aki betart nekik. Nézzük csak meg azt a majom busht.

Merjünk nagyot álmodni: tissztességes kereskedők magyarországon?

Carnivora (törölt) 2008.08.10. 16:09:00

Magyarország akkora, mint egy kínai falu ... minek ezt fokozni ...

gray 2008.08.10. 16:12:52

PikPok.
A "milla" itthon milliót jelent. A milliárd-ra találj ki valami édi-bédi rövikét! Köszike!

Bob 2008.08.10. 16:19:45

Mivel néhány nagyvárost leszámítva Kínában egyelőre nincs társadalombiztosítás, nyugdíj, ezekből a belső kínai agrárrégiókból folyamatosan áramlik a helyi mércével mérve is olcsó munkaerő az ipari övezetekbe, Pekingbe és a tengerparti térségbe, hogy munkát találjon, és keresetével hozzájáruljon az otthon maradott idős családtagok ellátásához. Ez a nyomás tartja féken a kínai béreket, bár a napirenden lévő társadalombiztosítás, a beépülő képzési terhek és a környezetvédelmi szabályok várható szigorodása együttesen esetleg már pár éven belül annyira megemelheti a munkaerő árát, hogy csak kisebb termékkörben és a legnagyobb darabszámú tömeggyártásban éri majd meg az európai és amerikai befektetőknek a kínai gyártatás.

www.fn.hu/kulfold/20080108/penz_kinai_szaga/

Maegoss 2008.08.10. 16:25:19

"Egyrészt ha nem tűnt volna fel Kína egy bazi nagy diktatúra a keményebbik fajtából, a Kádár rendszer ehhez képest maga az angol parlamenti demokrácia"

XSun

Nagyon hatásvadász a szöveged, de vajon mennyi az igazságtartalma? Ismered-e a mai Kina államformáját, vannak-e személyes tapasztalataid vele kapcsolatban, esetleg jártál-e már egyáltalán Kinában? Vagy csak a média által puffogtatott szöveget puffogtatod agyatlanul?

tracking 2008.08.10. 16:26:09


...két évig dagad még a kínai lufi. Mikor kipukkan, nem kicsit fog szólni, és nem kevesen esnek pofára...

Maegoss 2008.08.10. 16:26:35

Elnézést a szóismétlésért :)

Bud 2008.08.10. 16:29:38

Viszont a kínai kurváknak jó szűk a pinájuk.

mbazs 2008.08.10. 16:37:25

Haha!

Magyarország gazdasága már a megnyitóba beleroppanna! XD

Pelso 2008.08.10. 16:41:53

Mi pontosan háromszor annyibol hoznánk ki egy olimpiát, mint a reális költség, persze: fejetlenség, szervezetlenség, káosz, leégés a világ előtt...
Viszont a felső tizezer még jobban megszedné magát közpénzből, s még felsőbb lenne, oszt jónapot.

Attilajukkaja 2008.08.10. 16:43:48

Maegoss

XSun-nak sajnos igaza van. En sokszor jartam Kinaban, ha ez szamodra egy kriterium. Az Amnesty International is elegge ki van akadva toluk, nem csak ugy altalaban a media.

Maegoss 2008.08.10. 16:48:17

Attilajukkaja!

Hát ez igen érdekes, mert én jelenleg Pekingben élek és nem igazán érzem azt a nagy elnyomást, sőt a az átlag kinai (pl: kollégáim) sem érzik, hogy el lennének nyomva...

rotbjorn 2008.08.10. 16:48:23

Három hónapot voltam Kínában.A vidéki városokban télen napi 3! órát fűtenek.X'anban. egy 6 milliós városban,5 csillagos hotelben dolgoztam. A szállás( ami egy apartman volt)kritikán aluli volt.Szmog, kosz, hideg.A mozikban, színházakban az emberek nagykabátban vacognak. A felhőkarcolók mellett iszonyú nyomor van. Sok faluban csak egy központi wc és fürdő van. Csak Peking számít, még az időt is a pekingi időhöz mérik!! Szinte senki nem beszél más nyelvet, még 5 csillagos hotelben sem.A munkanélküliség 30 százalékos. Számolj. 1 milliárd 300 millió 30 %-a!! Naponta láttam a munkára váró embereket.Az utakon borzasztó járművek láthatók amelyek nálunk már 100 éve sem voltak forgalomban. Természetesen a közép és felsőosztály plázákban vásárol és csodás autókon közlekedik.

a 2008.08.10. 16:53:24

200 millából sikerült összetákolni.
helyes megnevezés összerittyenteni
volt valamelyik blogon(számítógépes) hogy levezették árlistákon keresztül hogy 1/10-déből kijött volna ha mindenből a legjobbat kérik ami a piacon van
a 4-es metró építése pedig egyenesen a vicc kategóriájába sorolható. de jó lenne ha csak egy vicc lenne.. egyenesen szégyen
ha a miniszterelnök szerint akár el is húzhatok...]
folyamtaban van csak hát más országok nem engedik be akárki fiát (jelen esetben japán)(nem úgy mint itt ahol az én adóból látják el a sérült összeverekedő afgán meg mittomén nemzetiségűt)

a 2008.08.10. 16:57:04

tracking
így legyen mert akkor itt visszatér az élet
én meg gazdagabb leszek

Maegoss 2008.08.10. 16:57:32

Az Amnesty International-lal nekem személy szerint az a bajom, hogy kicsit mintha elfogultak lennének. Például vadul tüntetnek azért, hogy Kina törölje el a halálbüntetést, de persze azért nem tüntetnek (legalábbis nem lehet hallani róla a hirekben), hogy az USA-ban is töröljék el a halálbüntetést.

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:00:38

Maegoss

A hetvenes evekben meg eleg latvanyos volt a diktatura: mindenki egyenruhaban, rendszeres nyilvanos kivegzesek, amire kotelezo volt elmenni a lakossagnak, stb. Mara ez enyhult. A torvenyes kivegzesek szama alapjan meg mindig Kina az elso a vilagon (asszem masodik Iran), es a munkavedelmi meg egyeb emberi meltosagot erinto jogokrol jobb, ha nem is beszelunk.
Peking, Shanghai es meg nehany kiemelt helyen ez lehet, hogy nem annyira latvanyos, de nem kell tul melyre asni a mindennapi kinai valosagban ahhoz, hogy ez barkinek szemet szurjon.

Zeze 2008.08.10. 17:01:42

Teljesen jó a post. Mi akartunk olimpiát rendezni? Úristen, ennyire nem lehetünk naív nemzet, hogy ne lássuk be lehetőségeink korlátait. Egy szaros autópályát nem tudunk rendesen megépíteni (kisebb csoda ha lemegyek Bp-Kecskemét viszonylatban 1 áttereléssel, állandóan foltozva van az a szaros 2+2 sáv, M3 dettó).
Mi egy kis lófasz lúzer mutyu abszurd ország vagyunk, örüljünk hogy az F1 meg néha valami EB nálunk van. Ennél többet nem tudunk, nem is érdemlünk - ez a rohadt nagy igazság.

Maradjunk csak kussbam és támogassuk remek sportolóinkat, és kurvára örüljünk, hogy nem kaptuk meg anno az olimpia rendezését, mert teljes csőd és a világ előtti beéégés lett volna belőle.

Mielőtt ilyen hatalmas tervekre gondolnánk, egyszerűbb dolgokat kellene megtenni: mindenekelőtt a tolvaj, csaló, köztörvényes bűnöző GyurccsányIt és baráti körét kellene vasvillával kikergetni az országból.

Olyan hamar elfeled ez a birka nép mindent. GyurcsányI, így i-vel. Így nevezte a brókerügyben Kulcsár, ejj de hamar elfeledtétekL:
"Szóljatok a Gyurcsányinak..."

a 2008.08.10. 17:04:58

Amnesty International kb anyit ér mint a sz@rnak egy pofon
pl azért mért nem szólnak a drogosok kezelésére lebaszott pénzből mi mindent lehetne csinálni

azért az az egy dolog jól működik kínában: a csalókat,tolvajokat drogosokat egyból bevágják valami munka táborba vagy fejbelövik(úgy van még 1 milliárd)

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:06:03

Maegos

Nem vedem az Amnesty Int.-alt, de gondolom azert van kiemelt helyen naluk a kinai halalbuntetes ugye, mert kirivo az evi kivegzettek szama es hat az iteletek is enyhen szolva ketseges korulmenyek kozott szuletnek meg neha (politikai okokra gondolok).
Amugy nem vagyok biztos abban, hogy az AI meg nem szolalt fel az USA-beli kivegzesek ellen!

Maegoss 2008.08.10. 17:07:32

rotbjorn: nem azt mondtam, hogy Kinában nincs szegénység, sőt. Mindenhol vannak szegények és gazdagok (Magyarországon is). Viszont sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy Kinában még mindig jobb a helyzet sok környező országhoz képest. Volt szerencsém (?) jónéhány ázsiai országban megfordulni az elmúlt fél év során (pl:: Thaiföld, Taiwan, Fülöp-szigetek, Indonézia) és mindenhol nagyobb nyomort láttam, mint Kinában (most nem a nagyvárosokra gondolok, hanem vidékre). Persze ez nem azt jelenti, hogy Kinában olyan rózsás a helyzet...

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:11:06

Zeze

Igy van!
Emlekszel a Margitszigeten rendezett uszo EB-re? Azt is majdnem elbuktuk, mert a medence az utolso pillanatig ketseges volt, hogy megepul-e.

a

Az AI valoban nem sokat tud tenni,...de legalabb a vilag orra ala dorgolik, hogy mi folyik egyes helyeken a vilagon. Aztan mar nem az o dolguk tenni az ugy erdekeben, hanem a politikusoke.

sziszifusz 2008.08.10. 17:14:26

Zezének gratula.
Meg egy kis memória próba: népszavazás - legutóbb!
Szavaztunk a minél kevesebben fizessék a minél több / eü / kiadást!
Azért ezt az észt - meghaladja a kőműves bróker!
Talán még Gyurcsányi is!

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.08.10. 17:15:09

szakértők országa..
nevetségesek vagytok
még az olimpiát is a politikától maszatos szemüvegeteken keresztül nézitek

a 2008.08.10. 17:15:42

jah van valami 13ezer miliárdos hiány meg "némi" tartozás más országok felé
csak a reklám meg felmérés MO-on!!(nem külföldi reklám) volt500millió
de mindig van valami hangadó idióta aki szerint ez kell meg mindfen meg megéri...
na az ilyen önjelölt "közgazdászok" miatt van ott az ország ahol van
najó még fel is építik meg minden meg még ki is jön 6000 milliárdból és minden oké volt és utánna mi van?
ott áll 10-15 hatalmas vadiúj épület
kiadható nem mert más most is sok csarnok jó ha 50%-os kihasználtsággal működik
és most nagy taps aki kitalálta magyar olimpiát kitalálónak

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:16:59

Bobbyperu

Hol itt az osszefugges a politika es az Olimpia kozott?

árpád a punk 2008.08.10. 17:17:33

xsun! Először a bánáti bazsarózsa pusztul ki majd a Tubesen aztán meg TE! Reméljük azt sem fogja majd senki leszarni! Okostóni! Röhej!

Stamp7 2008.08.10. 17:28:45

árpád punk meg olyan hülye, hogy azt sem érti miről ír xsun...

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.08.10. 17:31:30

ha nem viccnek szántad, akkor javaslom ezt a bekezdést: "Az egész történetnek még egy vetülete van..."

Desert 2008.08.10. 17:37:27

hát igen, sok szemellenzős összevizeli magát a megnyitótól, hogy micsoda technika van kinában, ők a világ urai. Közben meg minden ami technikát láttál, azt amerikai és ny. európai technológiai cégek csinálták nekik jó sok zsetonért. Ha maguknak kellett volna megcsinálniuk, akkor bizony piaci ócó-ócó szintű lett volna...
szóval a valóság az, jól megmutatta amerika meg ny. európa SAJÁT MAGÁNAK, hogy mire képes, ha a pénz nem számit. De mindennek halvány köze sincs kina technikai fejlettségéhez. Ők a mai napig sem tudnak semmit kitalálni vagy fejleszteni, ők csak a külföldi cégek termékeit tudják legyártani vagy silány minőségben koppintani.

Én 2008.08.10. 17:50:06

Bexarnátok, ha látnátok, hogy pár hónap alatt városrészeket alakítanak át teljesen (biztos van egy csodalámpájuk?). És azon is bexarnátok, hogy hogy tönkreteszik a környzetüket. És azon is, hogy Pekingben mennyi parko(cská)t építettek csak az elmúlt évben. (Az más kérédés hogy mi lesz velük a z olimpia után.)
Másrészt -ahogy már korábban írták- Peking, Sanghai... más tészta, menjetek vidékre, láttok ott pár csodát! A xaros házfal és a legmodernebb plazmaTV nem disszonáns.
És a minőségre egy példa. Az Emei Arany Csúcsán lévő épületeket 2 éve még nagyban rakták rendbe. Tavaly már megjelentek az enyészet jelei. Ilyet még a honi építőipar sem tud!

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:51:47

Desert

Kit erdekel ebben a globalizalt vilagban, hogy ki volt a kivitelezo? A kinaiak penzebol es az o felkeresukre, szervezesukben kerult sor a megnyito unnepsegre, amit kinaiak adtak elo (egy enekesno kivetelevel). Mi erre keptelenek lennenk!
Es lehet, hogy az innovacio terepen sem sokat nyujtottak az utobbi idokben (ahogy mi sem a Rubik kockan es a Gombocon kivul), de legalabb van sajat iparuk, mezogazdasaguk, kutatasi es urprogramjuk, stb.
Nem kell elvitatni toluk azt, amit sok munkaval es erofeszitessel eloteremtettek. Csak hat hasraesni sem kell toluk es a gazdasagi "csodajuktol".

p 2008.08.10. 17:54:33

Desert
egyelőre többbnyire valóban csak koppintanak, illetve a nyugati cégek gyártatnak Kínában, de még 5-15 év, és a saját márkáik is ugyanolyan színvonalúak lesznek.
Mint Japán, a 2. vh. után mindent csak másolt, de pár évtized után a világ egyik vezető gazdasága lett.
Mellesleg ez itt, Kelet Európában is megtörténhetett volna a rendszerváltás után, de a mi hülye politikusaink nem az ország érdekeit tartják szem előtt, hanem a saját hatalmukat és pénztárcájukat.

Attilajukkaja 2008.08.10. 17:58:06

p

Tokeletesen egyetertek!

Én 2008.08.10. 17:58:40

Desert-nek.
A minőségi kifogás nem minden területre igaz.
Pl. Izrael még nem juttatott embert a világűrbe saját eszközzel, pedig gyártanak ott is sok csodát. Vagy a J-11 (SzU-27) gyártását elég jól megoldották.

Maegoss 2008.08.10. 17:58:49

Desert: tudod is bizonyitani, hogy a bemutatón használt eszközök, technológia tényleg nyugat európai vagy amerikai cégektől származott vagy az egész csak a Te fantáziád szüleménye? Én személy szerint tudom, hogy a megnyitó ünnepség rendezője egy kinai volt, nevezetesen Zhang Yimou, aki a Hero cimü filmet is rendezte. Szóval már most sántit az elméleted...

Ami pedig a másolást illeti: Japán is igy kezdte, és látod, hova jutott...

Maegoss 2008.08.10. 18:01:18

Bocsi, P megelőzött :)

Desert 2008.08.10. 18:03:25

"Kit erdekel ebben a globalizalt vilagban, hogy ki volt a kivitelezo?"

kurvára fontos, hogy ki volt a kivitelező, amikor itt sokan ódákat zengenek a kinaiak technikai fejlettségéről, mintha ők lennének a technikai nagyhatalom akik után csak kullog az usa meg ny. európa pedig ez kurvára nem igy van, sőt. Valójában csak pénzük van, mivel a "seholsincs" use meg eu nyomja hozzájuk a pénzt a gyártásért, de ha jönne valaki olcsóbb és szépen áttelepitenék a gyártást máshova, akkor kurva nagy szarban lenne kina, mert egyszerűen nincs kutatás fejlesztése. Csak abból él amit az usa, eu kitalál.

"ahogy mi sem a Rubik kockan es a Gombocon kivul"

ki nem szarja le, hogy mi mit csináltunk vagy sem... mi egy porszem vagyunk a térképen kurva nagy egoval, miközben semmit nem tettünk le az asztalra, amit véletlen mégis azt meg elbasztuk. (de ez teljesen off, itt most kináról és a nagyokról van szó)

"Nem kell elvitatni toluk azt, amit sok munkaval es erofeszitessel eloteremtettek"

nem hát. de amit ők elértek és csodálatra méltó az a fegyelmük és fanatizmusuk, bár utóbbi inkább veszélyes. De technikailag nincs mit csodálni rajtuk, az még mindig usa és eu ami technikailag a toppon van.


p: "de még 5-15 év, és a saját márkáik is ugyanolyan színvonalúak lesznek"

10 éve is ugyanezt hallgattuk. azóta semmi se változott, ma is csak külföldi tervek alapján tudnak dolgozni (ill. koppintani, mert ugye a szerzői jogokra magasról tesznek, minden téren), nincs saját ötletük. Utóbbi egyébként nem is csoda, hiszen ők a lopásból élnek, tőlük meg nincs mit ellopni, mivel nincsenek komoly szellemi termékeik.

"Mellesleg ez itt, Kelet Európában is megtörténhetett volna a rendszerváltás után"

szintén leszarom, nem mo-ról, meg kelet európáról van szó, hanem a nagyokról.

fehérfarkas 2008.08.10. 18:04:58

"Most gizga szoveg kovetkezik, tessek nagyon nezni! :)
Szoval en 2 honapig eltem Vancouverben 12 kinaival egy hazban, es hat hiaba az olimpiai megnyito, a kinaiak igenytelen, budos bunkok maradnak. Tenyleg szep meg latvanyos volt a megnyito, de a kovetkezmenyekrol senki sem tud (en sem).
Pl. Hany falu fog kihalni, mert oda mar nem tudnak rizst kuldeni iden? Hany resztvevonek fizettek akar csak egy centet is?
Attol, hogy egy megnyito jora sikerult, attol meg a Sarkany Centerben nem lesz egyik-naprol a masikra a gagyi cuccokbol, aranyozott, hibatlan minoseg!"

erre a válaszom:
1. kína egy kontinens méretű ország 2 teljes európa és 3 teljes észak-amerika (benne kanada is) lakossággal, ahol a tartományok viszonya egymáshoz olyan mint a shengenen kívüli európai országoké
egy ekkora országban a szélsőségek is nagyobbak,mint európában vagy észak-amerikában
ha dél-amerikát is beleszámítjuk amerikába, akkor tudjuk elképzelni milyen is a mai kínai társadalom:
van ott szilicium-völgy (a gyöngy folyó deltája: hongkong-shenzhen-kanton régió), new yorknak megfelelő divat, kereskedelmi és pénzügyi központ: shanghai
van washingtonnak megfelelő hivatali főváros: peking
las vegasnak megfelel: macao
floridai tengerparti nyaralóparadicsomnak pedig hainan szigete
van mexikónak megfelelő jólét és nyomor közti rész is
és van chilének megfelelő nyomor is (a falusi vidék)

2. nem fog egyetlen falu sem kihalni, mert ma már a tyúkokat is rizzsel etetik - de 20-30 évvel ezelőtt valóban még a rizs is luxusnak számított falun
az emberi erővel történő szántás ettől még ma is jellemző a kínai falvakra

3. a kínai hi-tech usával és japánnal versenyez (a világ legnagyobb informatikai beszállítója a huawei cég, és a fő beszállítója a vodafone-nak, a teljes t-csoportnak egész európában, cable@wireless-nek, stb-nek), de ettől még a sárkány centerben bp-en még sokáig csak a gagyi lesz kapható,mert a magyar és közép-európai átlagkeresetekből sajnos csak a gagyi vehető meg, a hi-tech és luxus kínai cuccokat nyugat európa, ausztrália és usa tudja megfizetni

4. shanghaiban működik a világ egyetlen maglev vasútja (400km/óra fölötti sebességgel),
a 10 legmagasabb felhőkarcolóból 3 db ott van (meg még 3 db a világ 20 legmagasabbjai között a gyöngy folyó torkollatánál: hongkongban, shenzhenben, kantonban 1-1 db)
olyan bevásárlóközpont, amelyben elektromos minivasút szállítja az utasokat
a biciklik és motorok többsége elektromos hajtású
akkora hi-tech ipari park, mint fehérvár egész területe
40km emeltszintű autópályája a belváros körül
több mint 3millió magántulajdonban levő gépkocsi
---
és mindezt úgy, hogy 1990-ben shanghaiban egyetlen km metró és autópálya sem volt, és a legmagasabb épület még a század elején a brit gyarmati időkben épült, és 0db (= nulla darab) magángépkocsi volt (az a kevés ami volt, mind állami volt)

kínát nem szabad lebecsülni, és leginkább akkor tudjuk reális elképzelni, ha egy kontinensként képzeljük el, ahol akkora különbségek vannak egyetlen országon belül, mint albánia és norvégia, vagy egy chile falu és new york között :)

Desert 2008.08.10. 18:05:48

"tudod is bizonyitani, hogy a bemutatón használt eszközök, technológia tényleg nyugat európai vagy amerikai cégektől származott "

javaslom olvassál picit róla, esetleg nézz egy kis discovery-t, ha előbbi túl fárasztó.

"Én személy szerint tudom, hogy a megnyitó ünnepség rendezője egy kinai volt, nevezetesen Zhang Yimou, aki a Hero cimü filmet is rendezte. Szóval már most sántit az elméleted..."

bruhahaha, ez nagyon jó volt. A rendező kinai, aki már filmeket is rendezett, áh ez teljesen kész :))))

Azért majd, ha lesz egy kis időd levezethetnéd, hogy a rendező kinai voltának ugyan mi köze van a felhasznált technikai eszközök, mérnökök, speciális anyagok (madárfészek készitése) származásához...

Maegoss 2008.08.10. 18:07:44

Én: igazad van, vidéken tényleg sokkal rosszabb a helyzet. Kb. egy hónapja részt vettem egy vidéki esküvőn (Kinában) és eléggé rossz életkörülményeket tapasztaltam (elhanyagolt, rossz állapotú ház, piszok, szeméthalmok). Aztán megtudtam, hogy egy mezőgazdaságból élő népes kinai család közösen nem keres annyira rosszul (összehasonlitva mondjuk egy nagyvárosban élő pincért vagy fizikai munkást), ami indokolná, hogy ilyen körülmények között éljenek. Felmerült bennem a gondolat, hogy talán nincs rá igényük, hogy jobb körülmények között éljenek?

Maegoss 2008.08.10. 18:12:40

Desert: arra a hozzászólásodra akartam reagálni, hogy a kinaiak mindent csak koppintanak és nem tudnak semmi újat kitalálni:

"Ők a mai napig sem tudnak semmit kitalálni vagy fejleszteni, ők csak a külföldi cégek termékeit tudják legyártani vagy silány minőségben koppintani."

De való igaz, a példa nem a technológiai fejlettségre vontatkozik.

Egyébként szerintem ha Kináról hiteles képet szerentél kapni, akkor ne nézd a Discovery-t...

Steve the Great 2008.08.10. 18:14:36

"Az Emei Arany Csúcsán lévő épületeket 2 éve még nagyban rakták rendbe. Tavaly már megjelentek az enyészet jelei. Ilyet még a honi építőipar sem tud!"

Ajjj, dehogyisnem...

Desert 2008.08.10. 18:15:55

"De való igaz, a példa nem a technológiai fejlettségre vontatkozik"

ja, hogy nem arra. én kizárólag arról beszéltem, le is irtam vagy 5x.

"Egyébként szerintem ha Kináról hiteles képet szerentél kapni, akkor ne nézd a Discovery-t... "

légyszi dobj be nekünk, tudatlanoknak pár hiteles forrást.

Attilajukkaja 2008.08.10. 18:19:00

Nem tudom, ki mondja azt, hogy Kina a csucstechnologia egyik fellegvara. En nem hiszem, hogy az lenne, de ugyesen felhasznaljak masok talalmanyait. Tudjak, hogy prioritast elvez az uj technologia, oktatas es komoly penzeket fektetnek kutatasba is. Es sajnalom, hogy ezt mi magyarok nem igy kezeljuk. Azert emlitettem meg magunkat es azt, hogy az utobbi idoben mennyire lemaradtunk ezen a teren, mert nalunk hagyomanyai voltak az innovativ gondolkodasnak es nem olyan reg meg eleg hires feltalalokkal, muveszekkel buszkelkedhettunk. Most meg szinte semmi. Lehet, hogy a kinaiaknak nem tul sok talalmanyuk van ezeddig, de a jovoben valo gondolkodasban es kivitelezesben mar joval elobb tartanak nalunk. Ez tiszteletremelto.
A kinai rendezes is egy fontos motivuma az Olimpiai megnyitonak es jatekoknak. Valahol el kell a dolgokat kezdeni!

Maegoss 2008.08.10. 18:22:56

Desert: ha már hiteles forrást kérsz, legyél szives megjelölni Te is a hiteles forrásaidat, amelyek bizonyitják, hogy az olimpiai megnyitón Pekingben csak és kizárólag nyugat-európai és amerikai cégek technológiáját használták fel. Kérdésemre ugyanis nem adtál rendesen választ:

"javaslom olvassál picit róla, esetleg nézz egy kis discovery-t, ha előbbi túl fárasztó."

Én 2008.08.10. 18:28:36

FF
A Shanghai maglev-et a Siemens építette, és bizonyíthatóan le akarták koppintani. Biztonsági kamera felvételek vannak arról, hogy a kínai mérnökcsoport éjszakánként 'odalopózott' a teszt eszközökhöz, és nem egyeztetett méréseket végzett --> technológia lopás.
Miért is? Hogy a pekingi maglevet már ne a Siemens-nek kelljen kifizetni. Nyugat is lényegében ugyan ezt teszi, csak kifinomultabb módon. Ők a mérnökö(ke)t veszik meg kilóra.

Az építőipar pedig igencsak silány minőséget állít elő nagy tömegben. Lásd a szecsuáni földrengést eredménye.

Huawei Cisco szoftvert másolt nem kicsiben, de tény, hogy mára kinőtte magát. Igaz ott volt a környéken egy 3Com nevű (USA) cég is.


Maegoss
Vidéken olcsóbb az élet, másrészt igen, igénytelenek, iskolázatlanok az emberek.

drc 2008.08.10. 18:29:10

Desert szerinted ki találta fel a KEREKET, amire az egész nyugati civilizáció épül? Megfogsz lepődni

Blabla 2008.08.10. 18:29:45

fehérfarkas: Huawei többnyire Ciscotól lopott technológiát használ és adja el jóval olcsóbban minden telconak, ami persze így könnyű, mert kutatás-fejlesztésre nem költ egy vasat sem.

Maegoss 2008.08.10. 18:30:10

Desert: egyébként én sem állitottam soha, hogy Kina technológiailag fejlettebb lenne, mint Nyugat-Európa, Amerika vagy Japán. Azzal az állitásoddal nem értek egyet, hogy a kinaiak
"a mai napig sem tudnak semmit kitalálni vagy fejleszteni".

Desert 2008.08.10. 18:31:55

"ha már hiteles forrást kérsz, legyél szives megjelölni Te is a hiteles forrásaidat"

én mondtam egy forrást (amiben pl a madárfészek épitését részletezték és sorolták, hogy svédek és angolok tervezték, a különleges anyagait asszem angliából hozták stb), te azt mondtad hazudnak kináról, erre én kértem, hogy mondj akkor jobb forrást, ami bebizonyotija, hogy a discovery hazudik. Nem kis vállalat, igy nyilván ettől hangos a sajtó igy könnyen megtalálod, kiváncsian várom... :))

fehérfarkas 2008.08.10. 18:34:40

"Valójában csak pénzük van, mivel a "seholsincs" use meg eu nyomja hozzájuk a pénzt a gyártásért, de ha jönne valaki olcsóbb és szépen áttelepitenék a gyártást máshova, akkor kurva nagy szarban lenne kina, mert egyszerűen nincs kutatás fejlesztése. Csak abból él amit az usa, eu kitalál."

ebben tévedsz.
már évek óta költöznek át vietnámba és más olcsóbb országokba az olcsó munkaerőn alapuló gyárak kínából, csak itthon a magyarországi médiából tájékozódóknak újdonság ez

a kínai kormány nyiltan ki is mondta, hogy hosszútávon kína a hi-tech iparból akar megélni
itt persze több évtizedet kell érteni, hiszen nyugat-kínában még egy biorobot összeszerelő üzem is nagy számnak számít
de shenhzen, kanton és shanghai régióit már ma is az amcsi szilicium-völgy ázsiai megfelelőjének tartják (leszámítva persze japánt)

érdekes módon, engem peking soha nem érintett meg, és most az olimpiai megnyitón sem
továbbra is a dél-keleti tengerparti rész az ami kínábólengem érdekel
(illetve még ürümcsi, a tibet utáni legszegényebb tartomány fővárosa, amelyik muzulmán többségű lakossággal rendelkezik, a világ tengertől legtávolabb fekvő metropolisza és egy csoda amit 20 év alatt megcsináltak, ráadásul pekingtől a legtávolabbi metropoliszként - ami nála távolabb van metropolisz, az már oroszország vagy a sztánokra végződő volt szovjet utódállamok fővárosai)

Maegoss 2008.08.10. 18:35:58

Blabla: szerintem nincs igazad a Huawei-el kapcsolatban. Tudomásom szerint a Huawei igenis költ kutatás-fejlesztésre a mobilkommunikációs üzletág egyre erősebb szereplője kezd lenni. Persze ebben komoly szerepet játszik az a tény, hogy a kinai állam sok pénzt pumpál a cégbe...

Desert 2008.08.10. 18:36:00

"Huawei többnyire Ciscotól lopott technológiát használ és adja el jóval olcsóbban minden telconak, ami persze így könnyű, mert kutatás-fejlesztésre nem költ egy vasat sem."

ott a pont. és mindez igy is marad amig a nyugatnak még igy is megéri náluk gyártatni. Ha már nem fogja megérni, akkor szépen áttelepülnek máshova aztán a kinai lufi szépen kidurran. Ott maradnak az ellopott tervekkel, gyártósorral, ami néhány év alatt elavul, aztán vége, lehet tovább nyomni a silány adidas hamisitvány pólokat, de abból már nem biztos, hogy futja egy olimpiára. (bár, mint azt valaki már az elején emlitette, a mostani miatt is lesz pár millió éhen halt kinai, akik eddig is brutális nyomorban éltek)

Desert 2008.08.10. 18:38:07

"csak itthon a magyarországi médiából tájékozódóknak újdonság ez"

szerintem meg inkább ne semmilyen médiából ne tájokozódjál ezügyben, mert csúnyán félrevezetett. elég, ha csak előszedsz a közeledben lévő néhány áru cimkéjét, aztán sorold hány százaléka vietnámi és mennyi kinai, ennek talán több köze lesz a valósághoz mint a "nem magyarországi média"...

Maegoss 2008.08.10. 18:41:30

Desert: hol is van az a bizonyos forrás? Visszaolvastam a hozzászólásaidat, de sajnos nem találtam meg. Talán erre a hozzászólásodra gondolsz?

"Azért majd, ha lesz egy kis időd levezethetnéd, hogy a rendező kinai voltának ugyan mi köze van a felhasznált technikai eszközök, mérnökök, speciális anyagok (madárfészek készitése) származásához... "

Ha igen, ez neked a hiteles forrás?

fehérfarkas 2008.08.10. 18:41:54

"A Shanghai maglev-et a Siemens építette, és bizonyíthatóan le akarták koppintani. Biztonsági kamera felvételek vannak arról, hogy a kínai mérnökcsoport éjszakánként 'odalopózott' a teszt eszközökhöz, és nem egyeztetett méréseket végzett --> technológia lopás.
Miért is? Hogy a pekingi maglevet már ne a Siemens-nek kelljen kifizetni. Nyugat is lényegében ugyan ezt teszi, csak kifinomultabb módon. Ők a mérnökö(ke)t veszik meg kilóra."

nem véletlenül járt annak idején schröder kancellár olyan gyakran pekingbe és shanghaiba :)

már kínai is kilóra veszi a nyugati mérnököket,ami nem baj
a baj az, hogy mi magyarok még mindig éhbérrel szúrjuk ki a mérnökeink szemét,és csodálkozunk, hogy tehetséges mérnökeink kínától kezdve dubaion át usa és nyugat-európáig mindenütt egyre nagyobb számban megtalálhatóak, csak itthon van belőlük hiány

Attilajukkaja 2008.08.10. 18:42:47

Desert

Ez igy nem hivatkozasi/vita alap.
Amugy az a bizonyos kinai lufi szerintem elef vastag falu es tobb rekeszes. Nem lesz olyan konnyu azt kidurrantani!

Maegoss

Amugy mi a baj a Discovery-val?

Én 2008.08.10. 18:43:52

Kár azon veszekedni, hogy most mi van. Azt kell nézni, hogy mi lesz. Az USA soha nem tudott annyi tudóst/mérnököt kinevelni, mint amennyi a hegemóniájához szükséges. Éppen ezért találták ki az agyelszívást. Mivel Európa irányából egyre kevesebb delikvens érkezett (ill. visszatért), így az ázsiai agyakra 'fanyalodtak'. A bibi csak az, hogy a kínai diák ma inkább visszamegy kínába, minthogy az USÁ-ban maradjon hosszabb ideig. Tehát 5-10 éven belül az USÁ-ban igen komoly mérnök hiány lesz, mert az egyetemein végzettek visszamennek a hazájukba.

Desert 2008.08.10. 18:46:07

Maegoss: mondom, elhiszem neked, hogy az én forrásom nem hiteles, sőt hazudik. (az egyik legnagyobb ismeretterjesztő tv, de mindegy, legyen igazad, hazudnak)

Hallhatnánk akkor végre a te hiteles forrásodat is, amiben megcáfolják ezeket a hazugokat? Annyira kiváncsi vagyok már rá, végre megvilágosodhat a világ, hiszen valaki itt birtokában van A HITELES FORRÁSNAK, már csak a cimét kell elárulja és mindenki okos lesz!
:)))

Maegoss 2008.08.10. 18:46:56

Attilajukkaja: szerintem a Discovery sokszor eléggé sablonos és elnagyolt információkat közöl. Másrészt mivel amerikai, ezért számomra a hitelessége is megkédőjelezhető. Ha hiteles képet szeretnél kapni, akkor mindenképpen érdemes egy Kina közelibb forrást IS tanulmányozni. Természetesen MINDEN forrást kritikával kell kezelni, azaz nem rögtön elhinni minden szavukat.

Maegoss 2008.08.10. 18:50:36

Desert: szóval a Discoveryre gondoltál? OK, már értem. Egyébként mit is mondott pontosan a Discovery? Azt, hogy a Madárfészket miből épitették és kik tervezték, vagy hogy idézlek "minden ami technikát láttál, azt amerikai és ny. európai technológiai cégek csinálták nekik"? Nagy különbség...

Attilajukkaja 2008.08.10. 18:51:37

Maegoss

Ertem. Rendben.
Attol, hogy valami amerikai, persze meg lehet igaz. Foleg, ha termeszetvedelmi, kornyezetunkrol szolo filmekrol van szo. A media persze egy nagyon szubjektiv mufaj, nehez megitelni, kinek higyjen az ember. A tobb forras mindig ajanlatos, ebben abszolut igazad van.

Maegoss 2008.08.10. 18:51:42

Desert: egyébként nincs tökéletes HITELES FORRÁS. Az a Te dolgod, hogy a több, egymástól független forrásból származó információt összeveted és azok alapján levonod a következtetéseket...

Maegoss 2008.08.10. 18:53:33

Attilajukkaja: természetesen én sem a természetvédelmi, környezetismereti filmekről beszéltem, hanem pl.: országok, népek bemutatását, ahol szerepet játszhat a politika is.

Maegoss 2008.08.10. 18:56:46

Desert: egyébként szerintem félreértettél (aminek valószinüleg én vagyok az egyik oka). Én egyáltalán nem állitom, hogy Kina technológiai nagyhatalom lenne. Csupán csak azzal az állitásoddal nem értek egyet, hogy a kinaiak
"a mai napig sem tudnak semmit kitalálni vagy fejleszteni".

Attilajukkaja 2008.08.10. 18:57:06

Maegoss

Igen, ertettem. De meg abban is lehet hiteles a Discovery, amikor bemutatja, hogyan elnek az emberek Kina egyes videkein. Direktben nem szokott politizalni, de nyilvan a sajat szemuvegen keresztul mutatja be az eletet.
Amugy az M1-en eppen egy nagyon jo kis termeszeti filmet nezek Kinarol :o)

Jam25 2008.08.10. 19:02:26

a temahoz csak annyit, h egy cikk az Indexrol:
Kina lesz a vilag tetejen
index.hu/gazdasag/magyar/kinbef080808/

Persze 2008.08.10. 19:04:06

Kína nem csak Pekingből áll. És Peking sem csak az olimpiai faluból, a főutak rendben vannak, úhymond nyugatias külsővel lettek felruházva, de egy utcával beljebb viszont az igazi Kínát lehet látni, ami nem feltétlen szegény, de mindenképpen teljesen más mint ami a kirakat.

Maegoss 2008.08.10. 19:04:08

Attilajukkaja: persze, a Discovery általában nem szokott elfogult lenni, de sajnos néha nagyon sablonosak. Én akkor hagytam abba a Discovery nézését, amikor egy Shaolin papokról készült egyórás filmben körülbelül öt valódi információ volt, amit régesrég tudtam már (pedig nem vagyok ám nagy Shaolin szakértő).

Sajnos az M1-et momentám nem tudom nézni :)

Attilajukkaja 2008.08.10. 19:13:27

Maegoss

Most is eppen Pekingben vagy?

A film nem rossz. Egy sorozat: minden vasarnap megy. Ma eppen a termeszetvedelmi erofeszitesekrol van szo, ami eleg gyerekcipoben jar meg, de egy csomo allatfajt mar igy is vissza tudtak hozni a teljes kipusztulas kuszoberol: nem csak az orias pandat, hanem a mocsari sarkanyt (aligatort), japan ibiszt vagy az elefantokat is. Tudtad, hogy Kinaban oshonos az elefant?
Ezt mar nem a flmbol tudom, de a kornyezetvedelmi karok oriasiak Kinaban. A film megmutatja ennek az igaz tenynek is azt az arculatat, amirol meg keveset beszelunk: hogy Kina igenis erofesziteseket tesz a termeszet megmentesere. Nem csak Solyom Laszlo szereti a tubesi bazsarozsat!

Maegoss 2008.08.10. 19:25:17

Attilajukkaja: igen, most is Pekingben vagyok, és nemsokára megyek is aludni, mert itt már hajnali egy óra is elmúlt, és reggel munkába kell mennem :)

Igen, Kinában tényleg jelentős károkat okoztak a környezetben és Kina - legalábbis állitása szerint - tényleg próbálja helyrehozni a károkat. Más kérdés, hogy mennyire sikeresen. Mondjuk bizalomra ad okot, hogy a Sichuan-i földrengést - a körülményekhez képest - elég jól kezelte a kommunista párt. Meglepő módon a kinai állami televizió részletesen és folyamatosan beszámolt a mentési munkálatokról és részletes információkat közölt (pl: mennyi ember tünt el, mennyit mentettek meg, mi a jelenlegi helyzet, stb.). Ha jól emlékszem ezzel még az Amnesty International-t is meglepte, aki üdvözölte is ezt a lépést.

Attilajukkaja 2008.08.10. 19:32:08

Maegoss

Jo ejszakat :o)
Amugy meg lehet kerdezni, hogy mit csinalsz Pekingben?

vico 2008.08.10. 19:33:20

Desert.
Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a Római Birodalom egy nagy lószar volt, mert a római aztán tényleg nem volt egy felfedező népség: az első pun háború kezdetekor még saját fejlesztésű flottája sem volt, azt is a hajózásban, a hajóépítésben jártas dél-itáliai görög városállamokkal építtették meg ("eddig sem gondolkodtunk a szükségesnél többször technikai megoldásokon, ezután sem fogunk, míg van hatalmunk és pénzünk, hogy azt megvegyük"..) És nemcsak technikát "loptak" a görögöktől, hanem filozófiát és irodalmat, és a római peristyliumban kecses görög szobor volt a ruhafogas... Le lehet nézni ezért a rómaiakat (sokan megteszik), de tény, hogy befogadó, jó stratéga, gyakorlatias jellegük, gondolkodásuk (és gazdasági erejük) folytán minden addiginál nagyobb, jó ideig prosperáló birodalmat hoztak létre és működtettek. És nem voltak butábbak, mint mások, csak praktikusabban gondolkodtak: amit tudtak, azt megvásárolták, elvették, lemásolták. Amit meg nem tudtak "lenyúlni", azt - láss csodát - bizony saját maguk fejlesztették ki! Lásd a római útépítés technikáját, vagy a római jog aprólékosan kidolgozott, működőképes, logikus, komplex, modern szemléletű rendszerét!
Azt hiszem a kínaiak éppen elégszer bizonyították már történelmük során, hogy bennük van a felfedező "véna", ezt kár kétségbe vonni... Csakhogy nem kell mindig - főleg akkor, ha van pénzed - valami frenetikus technikai újítást felmutatnod ahhoz, hogy az egész világot lenyűgözd, és az embereket az országodba csábítsd! És azt hiszem minőséget is tudnának produkálni, amennyiben az olcsó gagyi már nem lenne piacképes... de még mindig az, és ezt ki is használják!
Magyarországnak meg volt egy nagy rakás Nobel díjas tudósa, na és akkor mi van? Mire futotta? Lehet valaki nagyon ügyes szobatudós, ha közben totálisan élhetetlen...

Maegoss 2008.08.10. 19:35:32

Egy nemzetközi telekommunikációs cég pekingi irodájában dolgozom (mérnöki munkakörben). (Éppen ezért tudom, hogy a telekommunikációs piacon a Huawei kezd egyre erősebb poziciót elérni.)

2008.08.10. 19:39:57

"Bud 2008.08.10. 16:29:38
Viszont a kínai kurváknak jó szűk a pinájuk. "

ez volt itt a legjobb komment, ti meg demagogiárol, tubesröl, cigányokrol és hebrew hammerröl beszéltek!
sztem ti hülyék vagytok
és a bkv jegyellenörök mind orkok

nektek ez a legnagyobb gondotok, mindenki aki nem magyar nektek ellenség föleg ha az kinai is
igénytelen bunkok ja, hogy a......
bteslhelt
senltnolána
tubestubescigánycigány
legaljalegalja
demagoggyurcsány
fideszorbán
gicigeci

sanyibá 2008.08.10. 19:40:15

Vico

Igazad van. Mert hát mit adtak nekünk a rómaiak?

2008.08.10. 19:40:57

Maegoss 2008.08.10. 19:35:32
Egy nemzetközi telekommunikációs cég pekingi irodájában dolgozom (mérnöki munkakörben). (Éppen ezért tudom, hogy a telekommunikációs piacon a Huawei kezd egyre erősebb poziciót elérni.)

IDE JÁRSZ HAZUDNI?

Maegoss 2008.08.10. 19:43:34

elnézéstkérek: miért is gondolod, hogy hazudok?

Én 2008.08.10. 19:47:01

Nem kell hokizás közben elnézést kérni! :DDD :p

Maegoss 2008.08.10. 19:54:44

Na, megyek elteszem magam holnapra (pontosabban mára :)). Mindenkinek jó éjszakát!

Attilajukkaja 2008.08.10. 20:02:23

Elnezestkerek

Te rossz blogra kattintottal :o))))
Ez nem az elvonokurasok foruma!

Attilajukkaja 2008.08.10. 20:08:32

Sanyiba

Mi az, hogy mit adtak nekunk a romaiak? Hat a Romai strandot Budapesten.

Steve the Great 2008.08.10. 20:20:39

Ha már marketing és megnyitó: Érdekes hír, hogy a megnyitó egyes részeit (a lábnyom-tűzijáték környékén) előzetesen animálták a közvetítéshez (lásd még Baló György: "amit most látnak, mind élőben megy")
nol.hu/cikk/502909/

Attilajukkaja 2008.08.10. 20:36:39

Steve

Igen, ezt mar Marosy is emlitette 19:01-kor.
Ugy emlekszem a TV-s kozvetitest amugy a finnek szerveztek/csinaltak.

PikPok · http://marketingizek.blog.hu 2008.08.10. 21:28:22

Csak most látom, hogy mekkora pezsgés keletkezett itt.
Azoknak, akik érdekes információkat írtak nekünk Kínáról, azoknak köszönöm a kommentjeiket, tényleg érdekes volt olvasni.

gray: édi-bédi módon nem fogok kitalizni semmi cuki-muki dumcsit a "milla" helyett, ugyanis ha kicsit is figyuztál volna a spícsemre, tudhattad volna, hogy egy, a magyar kormány által fizcsizett honlapcsiról írtam. Vilcsi? Belement a kis buksidba?

Artie: sajnálom, hogy egy ilyen idióta blog olvasása és kommentelése az egyetlen szórakozásod. Máskor ne gyere ide!

pirkadat 2008.08.10. 21:54:17

Attilajukkaja
Mi az, hogy mit adtak nekunk a romaiak? Hat a Romai strandot Budapesten.

Te most az bizonyítod, hogy rémesen dezinformált vagy.

Kopasz Szuzukis 2008.08.11. 08:33:02

Innen, Európából kritizáljuk a kínai kultúrát, államberendezkedést? Annélkül, hogy ismernénk a történeti hátterét?
Pedig volt rá példa.
Dumál mindenki a demokráciáról.
Lószar, uraim!
A nagy Római Birodalom fennmaradásához is diktatúra kellett. Kína, népesség téren ennél 1 kicsit nagyobb. A római demokrácia, meg igazándiból fából vaskarika. A leggazdagabb felső tízezer demokráciája volt. A többi, "szabad" római szavazatainak megvásárlásáról szólt. Ezt, ugye korrupciónak is nevezhetnénk.
Másrészt Kínában igazi, európai értelemben vett demokrácia soha nem is volt. A kínaiak számára nem is hiányzik, mivel abszolúte nem ismerik ezt a fogalmat. Mint, ahogy Japánban sem.
Az, amit mi korrupciónak nevezünk a kínai közigazgatásban, az USA-ban úgy hívják, hogy lobbyzás. Lényegét tekintve, pedig ugyanaz.

PikPok · http://marketingizek.blog.hu 2008.08.11. 08:46:02

nondebr: miért? az európai vagy amerikai demokrácia nem a felső tízezer demokráciája? azé a demokrácia, aki egy zacskó száraztésztáért szavazatot tud venni.
Ajánlom olvasásra David Halberstam: Mert övék a hatalom c. könyvét. Szerintem már csak antikváriumban kapható. Arról szól, hogyan fonódott össze a politikai hatalom a médiával. Ja, és hát nem itt:))), hanem Amerikában az 1900-as évek elején.

vico 2008.08.11. 13:18:13

nondebr.
Honnan veszed, hogy a rómaiak a saját politikai rendszerüket akár egy percig is demokráciaként definiálták (demokráciának hazudták)? Egyáltalán, ki feltételezett ilyet bármikor is? A római császárkort megelőzően, a köztársaság korában a lényegi kérdésekben illetékes comitia centuriatát nem demokratikus, hanem timokratikus rendszernek dolgozták ki, azaz vagyoni alapon szerveződő népgyűlést hoztak létre, ahol a lefektetett szabályokkal nyíltan a magas jövedelműek túlsúlyát biztosították (tulképp. cenzusos rendszerű népgyűlés volt). Demokratikus alapon szerveződő politikai rendszert sosem akartak megvalósítani, és nem is állították azt, hogy törekednének rá. (Szemben a modernkori példákkal, ahol formálisan ugyan demokrácia van, de az ügyeskedések folytán a gyakorlat néha kifejezetten antidemokratikus)
De az igaz, hogy a birodalmak sosem demokratikus alapon szerveződtek, működtek. És abban is igazat adok, hogy nagy balgaság folyton a demokrácia felsőbbrendűségéről galagyolni és fenhéjázón, fölényeskedve értékítéletet mondani egy olyan világról - Kínáról - amiről a többségnek halvány lila gőze sincs...

Maria · http://maria.blog.hu 2008.08.11. 15:02:25

Úgy tudom, Kínában halálbüntetést kap az az állami vezető, aki hozzányúl a közöshöz...

Talán itthon sem ártana egy ilyen témájú törvénymódosítás és utána lehetne eszélni olimpia rendezésről :)

2008.08.11. 21:12:35

a hazai demokráciának a fő gondja hogy több féle rossz közül választhatsz..bár eldöntheted hogy a lasssu vízbefojtás, a giotint vagy a karóbahúzást szeretnéd...a kenőpénzt mindenki elvárja, ez a demokrácia egyik mozgatórugója, a mutyizás a másik, A munkhelyem forgalma az ipari tevékenységgel összefüggésben alakul, és az idén nyáron mégnem volt megállás, annyi volt a rendelés. Ebből lassan azt a következtetést kell levonnonom, hogy csak a statisztikát befolyásoló mutyisok foralma eshetett vissza a kevesebb állami megrendelés miatt, ezért gerjesztik a világvégehangulatot...mindenestre lassan nem merek olyan szállítót választani akinek állami referenciái vannak...

PikPok · http://marketingizek.blog.hu 2008.08.12. 07:42:39

iacocca: a munkahelyed forgalmából ne vonj le messzemenő következtetéseket a teljes képről. Egyrészt rengetegen, akik eddig épp hogy mikrovállalkozóként be tudták fizetni a saját járulékaikat és valahogy vegetáltak, már lehúzták a rolót - erről bármelyik okmányirodán érdeklődhetsz, hogy hogyan alakul pl. az egyéni vállalkozók száma - és a munkaerőpiac nagy tömegét ők képezik. Másrészt a GDP-t Magyarországon tudomásom szerint 30 exportorientált cég hozza össze statisztikai szempontból. Ha ők növekednek (és egy MOL hogy a fenébe ne növekedne...), akkor úgy tűnik, mintha az ország is növekedne.
Az, hogy a te munkahelyed megrendelésállománya miért alakult úgy, ahogy alakult, sok mindentől függhet. Részemről én úgy látom a KKV piacon, hogy sacc 50%-ban a személyes kapcsolatrendszertől függ a siker. Ez vagy mostanára érett be, vagy nálatok is van egy kis mutyi.:))) Nem lehet?
Az állami megrendelések piaca szerintem éppenhogy nem esett vissza, hiszen mindent kiszerveztek, ami piaci jellegű megrendeléseket generált. És hát ugye ahol futi egy 200 milliós honlapra...
Szerintem más jelekből kell megnézni, hogyan megy az országnak, valóban világvége hangulat van-e. Én abból következtetek, hogy nemrégiben egy nagyon felkapott turizmussal megáldott faluban jártunk, ahol a túristák egymás sarkát taposták, mégis minden 4. házon kint van a tábla, hogy eladó. Miért?
Felmegyek az IWIW-re (mivel utálom, ezért nagyon ritkán), végigkattogtatom az ismerőseimet, és minden lapon azt látom, hogy 4-5 ember már külföldet tüntet fel lakóhelyként. Ha a 30-as korosztály kiment, ők már nem fognak visszajönni. Vagy csak úgy, mint annak idején az 56-osok: nyugdíjasként.
A nagy cégek az adókedvezmények lejártával húznak el Kínába, maradnak foglalkoztatónak a KKV-k, akikről - mint azt bölcs vezetőink az elvárt adó rendszerével nyíltan kijelentették - eltitkolnak, hazudnak, lopnak, csalnak. Nem vezet jóra egy komplett KKV szektort csalónak nevezni...
És hát aztán olyan iparágak politikai támogatását meg ne is említsük, mint a színesfém biznisz vagy kábítószer. Egyrészt védeni kell politikailag a színesfém beszállító munkásokat polgárjogi védelmi eszközökkel, másrészt ismét csak politikai szinten szorgalmazza az ex-kisebbik-kormánypárt a heroin legalizálását. És ezek után ne legyen világvége hangulat azoknak a lelkében, akiket úgy neveltek, hogy ne lopd el más tulajdonát (még akkor se, ha az uborka a kiskertjében), meg ne kábítószerrel találj boldogságot?

2008.08.12. 08:39:24

PikPok,

ad1, a cég forgalmának alakulására befolyással van az összes termelő iparág a húsipartól az elecktrotechnikáig. A véleményem alapjául a tavalyi év adatai szolgáltak bázisul(értelemszerűen azok a cégek akik már akkor is megvoltak, tehát vásárlóink számának növekedése nem befolyásolta a vélemyényt), s csak azok a cégek amik "no mutyi" kategóriát képviselik. a hazai export s ipari termelés egyébként a magyar gdp növekedés csökkenése ellnére nő. A gdb növekedésének lassulását nem szerintem okozza az állami megrendelések és beruházások csökkenése (fiskális gazdasági beavatkozás), hanem az összes piackutató cég szerint. Politikai vonalon nem akarok nyilatkozni cask a makrogazdasági értelemben mondtam véleményt. A Az, hogy a jelenlegi megoldás jó-e (MSZP vs. FIDESz gazdaságpolitika) majd kiderül, a számokat mindenki tudja manipulálni. Ami biztos, az angol tanulmányok szerint is magas korrupció, s az ehhez köthető mutyizás árt a gazdaságnak.

ad2, abban teljesen egyetértünk, hogy a kapcsolatrendzser az egyik fő mozgatórugó, húzóerő.s aki teheti menekül külföldre. Korábbi egyetemista évfolyamtársaim 2 felsőkú nyelvvizsgával s egyetemi, jónevű hazai egyetemn szerzet diplomával lóbálják inkább a ..., és indulnak inkább külföldre akár fizikai munkát végezni is, mivel 25-26-27 éves korukra már tele van mindenük a dolgok itthoni bonyolódásával...a fém jó biznisz, én isúgy döntöttem ha mégegyszer lefagy a laptopom (ami miatt pár komment többször is elment) kiolvasztom belőle az aranyat s pályát váltok..:)

PikPok · http://marketingizek.blog.hu 2008.08.12. 09:09:14

iacocca: nagyon szomorú ezt hallani, hogy 25-26 éves emberek - akik igazából még nem is igazán tudhatják, hogy mivel is van tele nekik (az én korosztályom már 10 évet lenyomott ebben a "szép új világban" részben alkalmazottként, részben vállalkozóként) - a külföldet választják. És gondolom, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, bolondok lennének visszajönni.
Politikai vonalon ami gázos, az gázos, tök mindegy, hogy ki csinálja. Annak idején azon is fel voltam háborodva, hogy az akkori sportminiszternek meg kellett várni a diplomaosztóját, hogy ki lehessen nevezni.. De azok, akik akkor erősen kritizáltak és hallatták a hangjukat, hogy "még ilyen csúnya dolog, amik itt mennek, nahát, nahát", meg kellett volna mutassák, hogy lehet ezt korrupció nélkül is. Oszt meg mi van? Haveri kutyák vergődése... (Bocs, ez alapból nem politikai blog, csak akik régi olvasóim, azok tudják, hogy nálam erősen kiverte a biztosítékot az "akinek nem tetszik, elmehet" című ominózus miniszterelnöki mondat, aztán nehezen tudom visszatartani a kritikai érzékemet. De legközelebb politikamentesen a MÁV Biztosító vezérigazgatójának dominikai számlájáról fogok írni.:)))
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása