Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Kiknek ment jól 2008 végén?

2009.01.01. 14:54 PikPok

Immár hagyományosnak tekinthető, hogy szilveszter esténket a "Buksi kiszökött!" és a "Most beszélgessünk a hüvelygombáról!" bűvöletében töltjük. Nyilván a Bayer az idén is megvette a tévéknél a tavalyihoz hasonló kedvezményes tévéhirdetési tarifacsomagot - vagyis ezen már nem is csodálkoztam. De még valami feltűnt nekünk: rajtuk kívül lényegében csak a bankok hirdettek. Bejött az új Emese-reklám is, a taxisofőrös, speciel mi jól mulattunk rajta, mert a lány, aki Emesét alakítja, szerintünk jó.:)) A CIB-es állati dokis sorozat is újabb epizódjához érkezett, ez is rendben van. Viszont az Unicredit csak a bankautomatát bütykölő Mikit tudta újra előrángatni, nekik biztos szarabbul végződött ez az évük.

Amin viszont meglepődtem, az az volt, hogy Providenték a hitelválság kellős közepén új célcsoport felé nyitottak: a nyugdíjasok felé. "Mégis nálunk ünnepeljük a kicsik születésnapját." - mondja a mama papának, ami ebben a formában felér egy családi tragédiával. A megoldás a kiadások fedezésére természetesen a Provident, hiszen a kedves nőci még a hétvégén is kihozza a pénzt.

Én már nem is írom a szövegeimet, hogy vajon mit sikerül feltálalni majd a kicsiknek (beluga kaviárral töltött hízott libamájat?), vagy mennyire vicces, hogy akciós áron vesznek 400%-os THM-mel számítógépet a gyerekeknek... A döbbenetes az, hogy ezek a reklámok nyilvánvalóan bejönnek...

Végezetül még egy szó a tévéműsorról. Bár csak figyelemelterelésként megy a tévé (Kriszi tanácsa szerint jobban megy a tej, ha az ember nem arra koncentrál, hogy jaj, menjen a tej a gyerek szájába), az azért feltűnt, hogy az MTV1 is átvette ezt a hulladék "énekeltessük a műsorvezetőket" szisztémát a kereskedelmi tévéktől. Nem tudom, miért gondolják úgy, hogy nekem az egy jó szórakozás, ha Dombóvári Gábor operett előadását hallgatom. És miért gondolja úgy Dombóvári Gábor, hogy neki pont ezt kell tennie, amihez két adottsága nincs meg: hangja és hallása. Sejtem, hogy nem lehetett számára alternatíva...

20 komment

Címkék: reklám szilveszter

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr31851575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.01. 18:47:36

A bankok hirdetéshulláma nem meglepő. Pénz még van ott dögivel, főleg a magyar bankoknál, de a bizalom eltűnt. Nyomni kell ezerrel, hogy az emberek hitét visszaszerezzék valahogy.

ftk 2009.01.01. 19:48:25

No de pont hitellel? A bizalmat NEM ezzel lehet visszaszerezni, pláne nem most, amikor a hitelfelvételnek annyira "rossz a sajtója".

Lackó_ 2009.01.02. 22:16:42

Spórolni kellene már végre megtanítani az embereket, de ez senkinek sem érdeke. Az a háborút megélt generáció pedig lassan kihal, akiktől még el lehetne csípni egy-két trükköt, hogyan kell a keveset ügyesen beosztani.
Most más szemlélet van. Minek megjavítani azt, ami elromlott? Inkább újat kell szerezni! Bármi áron...
A sok birka (a fogyasztói társadalom) pedig elhiszi a reklámoknak, hogy attól neki jobb lesz, ha birtoklási vágyát kielégítheti. Sajnálom őket, mert nekik tényleg ebben merülhet ki a boldogság fogalma...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.02. 22:23:24

A hitel nagy biznisz a bankoknak, élesedik a verseny, szerintem azt kell nyomniuk. De mivel nem láttam az adott reklámokat, ezért látatlanba tippelek. Úgyhogy csak úgy félig mondom ezt:)

Mária 2009.01.03. 12:29:55

Érdekes, én mostanában azt látom, hogy a bankok a megtakarítási ajánlataikkal nyomulnak...

Kivéve talán a Providentet, de hát az nem nyomulhat ezzel, mert hogy nincs ilyesmi a portfóliójában.

Lackó: ne ess bele abba a hibába, hogy gondolkodás nélkül szajkózod a "spórolni kell..." agymosott fővárosi fiatal értelmiségi szöveget.

Ha egy kicsit körbenézel a nagy büdös magyar valóságban, azt fogod látni, hogy az átlagemberek nagy többsége nem hogy megtakarítani nem tud, de a napi kiadásait sem tudja fedezni abból, amit egy havi munkával megkereshet.

A számláit sem tudja fizetni. Munkahelye sincs lassan, nem hogy bejelentett, bruttó kettőhatvannal, ami nettó 148.000 Ft-ot jelent, és nagyjából az alsó határa lenne a "spórolás" lehetőségének, de a minimálbérre bejelentve + "többit zsebbe" konstrukció is csak a szerencséseknek jut lassan.

Költözni sem tud - csak hogy kipipáljam egy szuszra a következő demagógiát is. Mit gondolsz, ki akar ma házat venni Szabolcsban, Baranyában, Nógrádban? Bérlakás lehetőség, korrekt áron, számlával, sehol.

Nagyon morcos lennék, ha itt is azt olvasnám, hogy a szerencsétlen hitelkérelmezők lapostévére meg hawaii utazásra veszik fel a hiteleket, horror kamattal. Nem, kedveskéim. A Zemberek többsége fűtésszámla éves elszámolására, ételre, beiskolázásra, öreg szülő támogatására, lakásvásárlásra (lakni kell valahol), használt autóra (kell a munkához), ilyesmitre veszi fel a hitelt, nem pedig azokra a demagóg marhaságokra, amit a "nagypolitika" sulykol a naiv pesti értelmiségi fejecskékbe az eladósodott emberek pocskondiázására.

Mária 2009.01.03. 12:51:54

@Lackó: és hogy még tovább puffogjak...

Valóban az lendíti fel szerinted a magyar gazdaságot, ha azt állítod követendő normaként az emberek elé, hogy a krumplistésztát, a farhátat, az élesztőből készített "hamis rántott velőt" meg a zsíroskenyeret favorizálják az egészséges táplálkozás, a magyar zöldségféle, gyümölcs, mirelit áru, konzervek, ivólevek, a hazai baromfihús, hal helyett? A házilag "stoppolt" zoknit, a turkálós ruhát, a műanyag cipőt a normális ruházat helyett? A "fűtsünk egy szobát és lakjon egymás s*ggében az egész család" koncepcióját a normális lakáskörülmények helyett?

A "Ki nevet a végén" társasjátékot, a Mónikasót, a kocsmai nyerőgépeket a számítógép, az internet és a tudás alapú társadalom megteremtése helyett?

A lepusztult, huszonéve gyártott Ladát a középkategóriás, újonnan vett családi kisautó helyett?

A háborút megélt generáció ugyanis ilyesmiben gondolkodott anno... (kivéve talán a nyerőgépeket :) mivel nem nagyon volt más választása. Először a rommá zúzott ország, majd később a szocialista világrend építése és az ezzel együtt járó padlás lesöprések miatt...

Mária 2009.01.03. 12:59:09

Bár ha jobban belegondolok, a rommá zúzott ország jelenleg is adott a kényszerű spóroláshoz...

ftk 2009.01.03. 15:32:25

Mind a kettőtöknek igaza van! Hogy egyszerre nem lehet? Neked is igazad van :) (Nem tudom pontosan idézni, bocs.)

Szóval annyiban igazat adok Lackónak, hogy más világ van manapság. Nem annyira a háborút megélt generációra hivatkoznék azonban e tekintetben, hanem a két háború közötti, illetve az első vh előtti, pl. középpolgárságra. Akik elég jól megéltek, de nem nyújtózkodtak túl a takarójukon. S. Nagy Katalinnak volt egy remek cikke a polgári lakásokról a Replikában, jó tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Abban elemezte a polgári lakásmód "egymásba építgető" jellegét, azaz, hogy mindennek megvolt a házban a tartós helye és funkciója, nem cserélték, hanem kiegészítették és ameddig lehetett, megjavították őket.

A más világ, a fogyasztói társadalom igazi rákfenéje számomra inkább az ezen a téren, hogy az elvileg tartós fogyasztási cikkek is mintha (talán tényleg, nem vagyok ebben benne) nagyon erősen limitált élettartamra készülnének, azaz egy idő után egyszerűen muszáj cserélni, mert egyrészt amortizálódik, másrészt javíthatatlan. És nincs akkora eszetlen különbség e tekintetben a mérsékelten gagyi meg az übermárkás cuccok között sem. (Nekem alapvetően ruha-tapasztalatom van, de szupermárkás csodát már hosszú évek óta nem veszek, mert ugyanúgy szétmegy egy szezon alatt, mind a kínai.)
A másik dolog meg, hogy - amennyire én tudom - pl. az informatikai fejlesztések egy jelentős része arra megy, hogy magukat az eszközöket is még bőven amortizációs idő előtt cserélni kelljen, mert futnak rajtuk az új alkalmazások. (Hehe, erre meg egy Galaktika-novellát olvastam nem nagyon régen, de nem ugrik be a szerző. Abban kb. az első napon javasolt a fickónak megvennie az új szoftvert, és azért kell aznap dolgoznia, hogy ki tudja fizetni. A második napon már egy csomó funkció nem indul a gépén, mert nem vette meg a legfrissebb (aznapi) verziót... a harmadik napon a számítógép, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, kísérleti jelleggel elkezd építkezni az agyban - no innentől már nagyon sci-fi, de eddig nem is annyira...)

Mária puffogásával az utolsó szóig egyetértek - annyit tennék még hozzá, hogy költözni, hehe... Baranyába lehet, de nem úgy, hogy itt is dolgozol.

ftk 2009.01.03. 15:33:59

Ja, természetesen NEM futnak rajtuk az új alkalmazások, bocs.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.03. 17:50:23

Ez a lényege az egésznek így leszel tartós ügyfél. Ezeknek a legjobb példája a nyomtató, ahol a patron többe kerül mint a gép és egy órányi javításköltségért vehetsz egy új nyomtatót.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.01.03. 19:48:27

Mária: még karácsony előtt hatalmas pocakkal muszáj volt elmennünk a Tesco-ba tartós fogyasztási cikket vásárolni. Nem szórakozásra, munkaeszközként. Annyi volt, hogy bementünk a műszaki osztályra, majd fizettünk, majd elmentünk sorba állni ÁFÁS számláért és jótállási jegyért. A többlet súly miatt minden percet megéreztem, és az csak egy dolog, hogy senki sem engedett maga elé. DE! Ott azok az emberek dögivel vásárolták a lapostévét és hasonló dolgokat. Nem tudom, hányan vették hitelből, és hányan kp-re, de TÉNY, hogy agyamenten költöttek. Pár nappal korábban egy műszaki áruházban a nyugdíjasok úgy szortírozták a számítógép konfiguráció részeit, hogy szinte a legdrágább darabokat válogatták.
Lehet, hogy neked úgy tűnik, hogy ez fővárosi agymosott értelmiségi duma, mert te mást látsz magad körül. Én is mást látok magam körül, amikor elmegyek akár csak 80-100 km-re Pesttől. Képzeld, köszönnek a boltban az eladók!
Én azt a következtetést vonnám le, hogy ég és föld a főváros és vidék. És akkor tudnánk érdemben nyilatkozni arról, hogy kinek van igaza, ha látnánk kimutatást arról, hogy a hitelfelvételek hány százaléka megy el vidéken és hány százaléka Pesten. Az adatok nélkül maximum találgatunk.
Ismeretségi körünkben pedig akiknek ilyen-olyan és adósságrendező hitele van, azok egyike sem tud sem spórolni, sem megelégedni azzal, ami van.

Lackó_ 2009.01.03. 20:10:56

@Mária:
Nem érzem magam agymosottnak, csak azért, mert a spórolás mellett teszem le a voksomat. Az elv a lényeg, amit Kriszi leírt helyettem: "addig nyújtózz, amíg a takaród ér". Ezt az alapigazságot nem tanítják sehol, sem az iskolában, sem a családban, a médiában meg pláne nem.

Ha nem tudtam egy év alatt összegyűjteni az árát annak a "mosogatógépnek", amit most áruhitelből megvehetek, akkor hogy fogom tudni egy éven keresztül, kamattal növelt részletekben kifizetni? Ez egy ilyen egyszerű kérdés.
Csak hát az emberek nagy része egy dolognak nem tud ellenállni: a kísértésnek...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.04. 13:22:47

Szerintem a legnagyobb gond a hitellel, hogy az emberek egy mentőővként gondolnak mindig rá. Mint könyöradomány, mert úgy kérik, úgy kapják. Ez egy üzlet. Én szívesen veszek fel hitelt még akkor is, ha az látszólag nem előnyös, ha kiszámolom, hogy az egyébként milyen előnyökkel jár. Amikor volt pénzem is inkább hagytam a lakáshitelt is, mert a pénzem másutt sokkal okosabban tudtam felhasználni. Persze a megvett hatalmas plazmatévé nehezen sorolható az okos hitel kategóriába, de aki ilyet vesz az másutt is elbukik az evolúciós harcban, nem ettől fog kikészülni.

Lackó_ 2009.01.04. 18:54:26

@Rung András:
Azzal nincs is semmi gond, ha egy vállalkozás beindításához, fejlesztéséhez vesz fel valaki hitelt. Az általában meg szokott térülni. A plazmatévé ritkán. Ismerek valakit, aki albérletben lakott, és úgy ugrott bele egy "kihagyhatatlan" áruhitelbe. Egy év futamidővel megvette a tévét, aztán három hónap múlva költöznie kellett. Az új helyre pedig nem tudta vinni a monstrumot, így féláron kellett megválnia tőle. Jó biznisz volt...

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2009.01.06. 13:59:29

Rung András:
nagyon igaz, amit a könyöradományról írsz.
És most egy kicsit megvédem az általában szidott bankokat is (pedig sajnos nem kapok érte pénzt egyiktől sem...:)
Az emberek a bankokat valami miatt a nonprofit szférába (sőt, gyakran az államhoz!) sorolják, és eszükbe sem jut, hogy amit a bankok csinálnak, az kérem, szolgáltatás, amiért pénzt kérnek. Mert a bankoknak is kell valamiből fizetést adniuk az alkalmazottaknak (akik reggel 8-tól du.5-ig folyamatosan mosolyognak a kedves ügyfélre), és meg kell venniük a kényelmes foteleket (ugyanolyat, minden fiókba), stb., mert ezeket meg elvárja minden ügyfél, ha beesik egy "olcsó" hitelért. Szerintem a jobb bankoknak sem az a célja, hogy az idióta ügyfeleket rászedje, hogy azok aztán később ne tudják visszafizetni a hitelt.. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy magát átvertnek tekintő hőzöngő barom kerül egy légtérbe egy kulturált, régi, jó ügyféllel... Csak amíg az emberek nem tudják, hogy mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között, addig nehéz válogatni az ügyfelek között.. És nem az a baj, hogy nem tudják, hanem az, hogy nem lehet nekik megmagyarázni sem, mert nem értik... Aztán ha egy fél év múlva mégiscsak felfogja, akkor meg visszamegy hőzöngeni a bankfiókba, hogy anno ezt neki senki sem mondta el.

Lackó_ 2009.01.06. 20:32:15

@Pajala:
Éppen teleszipogtam két csomag zsepit szegény bankok miatt, amikor erre a cikkre akadtam: www.klikkbank.hu/bankihirek/20080415-napi-16-milliard-forint-felett-a-bankok-profitja.html
Napi 1,6 milliárdból - ha szétosztom 11 felé - azért marad valamennyi bőrbútorra:)))

Tudom, persze ez nem ilyen egyszerű...

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2009.01.07. 07:54:31

ó, Lackó, a világért se költsd el 2 csomag pzs árát a bankokra!! én sem sajnálom őket, de azokat sem tudom sajnálni, akik ész és értelem nélkül vesznek fel hiteleket, aztán belebuknak, mert fogalmuk sincs, hogy mit jelent az a szó, hogy hitel. Ebben asszem egyetértünk, nem?

Lackó_ 2009.01.07. 11:39:12

@Pajala:
Abszolút egyetértek veled!
Van némi rálátásom az általad is említett hitelkártya-bizniszre. Ott pl. az is a gond, hogy a credit card szót hitelkártyának fordították anno, és ez vonult be a köztudatba. Talán jobb lett volna kreditkártyának elnevezni, akkor az emberek jobban érzékelnék a különbséget.

Sajna a polgárok nagy többsége teljesen felelőtlenül, és fölöslegesen adósodott el, ahelyett hogy inkább tartalékot képezett volna. Kevés jövedelemből keveset, sokból sokat, de semmiképp sem kellene mínuszban lenni. Bedőltek a bank-reklámoknak, ugyan úgy, mint ahogy elhiszik a minden foltot eltávolító mosóporok promóját is.

Na, most majd megint kikapok Máriától a demagógiám miatt:)) Mindenesetre viszonylag nyugodtan néztük a hírekben a bankok kamatemelgetéseit, mivel egyiknek sem tartozunk egy fillérrel sem...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.08. 11:21:22

@Lackó_:
Persze én sem az ilyen hitelekre gondoltam, bár ha valaki pozitív gondolkozású akkor mondhatná azt, hogy a plazmatévétől annyira boldog lett, hogy sokkal jobban dolgozott és visszatermelte a pénzt a 3 hónap alatt. Valószínűleg nem így történt:)

Lackó_ 2009.01.08. 18:46:10

@Rung András:
Hát tényleg nem valószínű:)) Különösen, ha még be is kapcsolta, rögtön negatívak lettek a gondolatai. Olyan igénytelen, néphülyítő műsorok közül lehet választani, hogy ezért kár új, drága tévét venni. Nekem van a padláson egy 800 éves funajom, a maga 52 cm-es képátlójával. Ha a mostani készülék megdöglik (már utalnak jelek erre), akkor lehozom az öreg harcost, és majd az fog világítani a sarokban. Éjszakai pelenkázáshoz ideális fényforrás:)

Amúgy ebben a percben kaptam egy vicc-félét, ami talán ide passzol. Bekopizom, hátha valaki elmosolyodik rajta:)

Egy nap Petike megkérdezte apukáját, hogy kaphatna-e egy mountain-bike-ot
születésnapjára.
Az apa így szólt:
- Petikém, most vettünk fel nyolc millió forint kölcsönt a házra, sajnos, nincs most pénzünk biciklire. Várj Karácsonyig.
Eljött a Karácsony, Petike megint rákérdezett.
- Sajnos még mindig sok a tartozásunk, talán majd máskor...
Két nappal később Petike nagy bőröndöt cipelve kilép a házból.
Az apja megkérdezi:
- Miért mész el kisfiam, nem szeretsz már minket?
- Tegnap este , mikor elmentem a szobátok ajtaja előtt, hallottam, hogy azt mondod anyának, hogy elmész, és anya megkért, hogy várd meg, mert mindjárt ő is elmegy. Hát dögöljek meg, ha én itt maradok ekkora tartozással!!!
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása