Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Hogyan jelenik meg a blog a keresőben?

2010.02.10. 09:52 PikPok

Újra és újra előkerül a téma, hogy akár ez a blog, akár más blogok hogyan bukkannak fel a Google-ban, mennyire keresőoptimalizáltak, illetve magának a bloggernek az érdeme-e, ha egy blog jó helyen áll egy szóra.

Amellett, hogy a téma itt is előkerült egy bizonyos keresőszóra elfoglalt helyünk alapján, figyelmembe ajánlottak egy blogot, ahol rengeteg posztban ismételgeti a blogger ugyanazt a kifejezést.

Ez a blog 2007. augusztusa óta íródik, sok mindent láttunk már, sőt, sok mindent ki is próbáltunk. Az alaphelyzet a következő: minden blog a blog.hu rendszerében egy-egy aldomain, amelyet húz magával a fő domain, vagyis a blog.hu. Alapból nem sok mindent állítanak be a bloggerek ahhoz, hogy blogjuk jó helyen jöjjön fel, ellenben sokan próbálják magukénak érezni az érdemet.

Én nem. Ez a blog nem az én különleges tehetségem miatt jön fel jó helyen. Tudnék rajta bütykölni, egyszer már ki is próbáltuk, de nem éri meg a vesződséget.

A blog az úgynevezett dinamikus programozással készülő rendszerek sajátosságát mutatja fel: mivel folyamatosan frissül, így azt üzeni a Google-nak, hogy

ma ilyen vagyok, holnap olyan, túl sok időt ne fecsérelj rám! 

És a Google szót is fogad. Megnézi, indexeli, feldobja hirtelen, aztán idővel eldönti, hogy visszazuhan az ismeretlenségbe vagy ott marad. (Persze itt is van egy kritérium, ami alapján fent lehet maradni, de ezt most nem fogom elárulni, mert szerintem az a blogger is szokott itt olvasgatni, ne én legyek az, akitől tanul...:)))

A HTML programozású honlap sokkal lassabban jön fel (már amiket mi csinálunk), de akkor megbízhatóan ott is marad. 

Blog.hu vagy saját tárhely?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy idő után úgy döntenek, átviszik a blogjukat tokkal-vonóval a saját tárhelyre, persze ugyanúgy egy dinamikus felületre. Ez egy elég majom döntés véleményem szerint, ugyanis első körben túlzottan magabiztos, mondhatnám beképzelt, ugyanis azt feltételezi, hogy az illető blogger már kiépített magának egy annyira fix olvasói kört, hogy azok bizony követni is fogják, és továbbra is meglesz az adott bloghoz beállt zsizsgés. A zsizsgés utána elmarad, és az illető blogger kétségbeesetten jár vissza korábbi blogger társaihoz kommentelni, csak hogy az átkattintásokból legyen forgalma.

Vannak olyan blogok, akik nagyon sokat köszönhetnek a blog.hu címoldalnak vagy az Index blogketrecnek, közönségük pedig annak megfelelően is alakul. A blogketreces anyázós, káromkodós, ordenáré szavakkal telezsúfolt című poszt ugyan nagy pörgést idéz elő, ellenben viszont pont olyan közönséget is vonz, akik az ilyenre harapnak: odamennek, anyáznak, elmennek. Persze nyilvánvaló, hogy ezen blogok tulajdonosainak jól felfogott érdeke, hogy a blog.hu kebelén belül maradjanak.

 

Mi értelme van a blognak? Indítson-e blogot valaki, aki a vállalkozását akarja segíteni vele?

 A blog tapasztalataim szerint első körben egy remek kapcsolatépítési eszköz. Itt most nemcsak a szakmai kommentezőkre gondolok (ők ugyanis cserélődnek!), hanem a potenciális ügyfelekre. 

Blogot indítani azonban csakis és kizárólag annak érdemes, aki egyrészt könnyen tud írni, másrészt napi munkája mellett belefér az is, hogy rendszeresen írja a bejegyzéseket. (Régi olvasóim talán még emlékeznek, hogy ez a blog is napi frissítésű volt, aztán bejelentettem, hogy nem fér bele az időmbe a napi poszt, ritkítok.)

Úgyhogy véleményem szerint a blogot annak kell kezelni, ami: webnaplónak. Aki nem létező weboldalát akarja helyettesíteni egy olyan bloggal, ahol minden bejegyzés címében csak a fő keresőszavát ismételgeti kétségbeesve, hátha lesz tőle forgalma, az csak nevetségessé teszi magát olvasói, és így potenciális ügyfelei szemében.

6 komment

Címkék: blog keresőoptimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr111732211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2010.02.10. 10:46:55

HTML programozású honlap? Ez most a statikus honlap akar lenni?

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2010.02.10. 11:38:31

Igen, bár ha 100%-ig pontos akarok lenni, mi XHTML-ben dolgozunk egyelőre (már tesztelés alatt áll az első dinamikus honlapunk), ami a HTML szigorúbb változata.
Nem szeretem nagyon azt a szót, hogy statikus - és ebből következően azt sem, hogy dinamikus, csak nehezebben tudom körülírni más szavakkal. Azért nem szeretem, mert pl. a sikermarketing.hu egy statikus oldal, ehhez képest havonta 1-2 új aloldallal bővül, és a fejlécében ugribugrizik egy váltókép. A megrendelők nagyjából ezt értik dinamikus honlapon.
Ugyanakkor dögivel vannak dinamikus honlapok, amiket a megrendelő azért kér olyanra, hogy majd ő otthonról tudja frissíteni, meg hát az a szó, hogy "dinamikus", annyira szépen hangzik, hogy nem is igaz. A vége meg az, hogy a frissítés elmarad. Múltkor "füstölt pisztráng" keresőszóra keresgéltem, azt akartam megtudni, hogyan juthatnék füstölt pisztránghoz, ha nem tudok lemenni Szilvásváradra, és találtam olyan honlapot, ami 2008-ban volt utoljára aktualizálva. Így aztán végül is adtak a kakinak egy pofont. Arról nem is beszélve, hogy nem tudtam meg, milyen bp-i lelőhelyek vannak, de hátha egy pisztrángos olvassa a blogot, és bekommenteli.

Ha kikerülöm a statikus meg a dinamikus szavakat, akkor max. úgy tudom körülírni, hogy olyan honlap, amihez kell egy extrább programozói tudás, tehát frissíthető az ügyfél által (ám jobb, ha mi csináljuk), illetve ami egyszerűben frissíthető programozói tudás nélkül.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2010.02.10. 12:16:27

Értem, és ok, hogy xhtml. :)
Akkor viszont azt nem értem a posztban, hogy miben lesz más a keresőknek egy dinamikus honlap?
Szerintem teljesen mindegy neki, hogy a HTML kimentet a szerveren lévő program állítja elő, vagy otthon megcsinálod dreamweaverben.
Az más tészta, hogy milyen kimenetet állít elő a szerver, ez már ugye annak a programnak a dolga.
"hogy olyan honlap, amihez kell egy extrább programozói tudás, tehát frissíthető az ügyfél által (ám jobb, ha mi csináljuk), illetve ami egyszerűben frissíthető programozói tudás nélkül."
Ezzel nem értek egyet. Ugye drupal CMS-sel foglalkozok, ami mindkét követelményt egyszerre teljesíti - nem kell programozói tudás, és az ügyfél is egy szövegszerkesztő bonyolultságával frissítheti.
Amúgy kíváncsian várom a tapasztalataidat egy cms-sel kapcsolatban, pont a sikermarketing.hu-ról nem gondolnám, hogy ennek a kezelése enélkül történik.
Hiszen ha le akarsz cseréli mondjuk egy oldalsó blokkot, egy címoldali cikket, vagy mondjuk más kategóriába akarnál helyezni egy írást azért az nem lehet egyszerű - követni a belső linkeket, morzsát kezelni, stb.
Aki meg aki a dinamikus honlapját nem frissíti, az a statikust még nehezebben fogja.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2010.02.10. 12:39:01

Érdekes kérdés ez, és mint minden másban, akkor fogok tudni határozott állást foglalni, ha mindkettőt kipróbáltuk.
Amiről itt elsősorban beszélek, az nem egy olyan Drupal oldal, amihez aztán 2 évig hozzá se nyúlnak, hanem konkrétan a blog.hu aldomain-jeként működő blog, a maga több száz bejegyzésével. Amire egyébként a Drupal és a többi CMS való.
Egyértelműen látszik, hogy pillanatokon belül feldobja az adott posztot az első 10-20 találatba, de utána leejti.

Keresőoptimalizálási szempontból a szövegszerkesztő bonyolultságával készülő aloldalak nem minden esetben használják ki a lehetőségeket. Például nincsenek bennük H1, H2, stb. kiemelések, vagy ha vannak, a felhasználó a legritkább esetben látja át a szemantikai szempontokat.

A CMS-es tapasztalatainkat mi is erősen várjuk!:)))

A sikermarketing.hu-t nekem nem lenne egyszerűbb CMS-sel csinálni, sőt, asszem néha beborulnék tőle (én tesztelem most a Drupalos készülő oldalt). Egy nyílt forráskódú XHTML szerkesztővel dolgozom, nem WYSWYG, mert ennyit már megtanultam, hogy kacsacsőr erre, arra, p nyit, p lezár.:))) Ha meg szétesne, szólok az uramnak.:)))
De praktikusan én már a webszövegeket is sokszor a forráskódba írom.
A morzsát meg egyebeket utána ellenőrizzük.
Struktúrálisan meg nem variálunk, mert úgy tűnik, egész jól sikerült megalkotni a struktúrát 2007-ben.
A Hírek oldalt és a boxok tartalmának cserélgetését befejeztük, a legkevésbé ugyanis az érdekelte a népet. Nem sokat vesztettünk vele, hogy leszedtük.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2010.02.10. 12:59:24

Egyébként az arany középút az lenne, hogy Ti szerkesztitek az ügyfelek oldalait azokon a CMS-eken, amiket Mi rakunk össze, így nem lenne gond a szemantikával és a szövegírással. (szemantikus formázásra wysiwyg-ben is van lehetőség, ha nincs, akkor valami nem jó)
Annak pedig külön örülök, hogy a drupalt választottátok, hidd el, meg fogjátok szeretni! :)

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2010.02.10. 16:45:55

A WYSWYG-tel és a szemantikával már elvesztettük olvasóink jelentős részét.:)))
Szóval az most a nagy challenge, hogy hogyan lehet Drupalban ebbe a szerkesztőbe beleprogramozni, hogy ha a polgár címsort ír, akkor az legyen H1, H2 stb. Gyanítom, hogy esetleg lehet. De az is lehet, hogy mégse.:)))

A Drupalnak több éve futunk neki, mindenhol azt olvastuk, hogy gyerekjáték a telepítése. Előbb alkottuk meg a gyereket, minthogy sikerült volna telepíteni, gondoltuk, majd ő odaül a géphez és eljátszik vele... De most megtört a jég, sikerült telepíteni, és a gyereknek is még csak azt mutatom, hogy merre mozog a nyilacska, ha húzgálja az egeret jobbra-balra. Ettől persze nincs kizárva, hogy majd ő teszi fel az i-re a pontot.:))
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása