Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Kenyérsütés házilag kenyérsütő gép és speckó lisztek nélkül

2008.03.09. 10:35 PikPok

Megint egy sokszor kért recept: házi kenyér. Az eredeti recept Jamie Oliver receptje, de már hozzátettem a saját tapasztalataimat.
A lényeg: nem kell hozzá se kenyérsütő gép, se valami extra alapanyag, és lehet vele kísérletezni.


A (szerintünk) tuti kenyér receptje:


1. Egy fél (friss) élesztőt belerakunk egy fél bögre meleg vízbe, amiben előzőleg elkevertünk kb. egy evőkanálnyi cukrot, majd ezt félretesszük meleg helyre. Az élesztőgombák elkezdik enni a cukrot, és kb. 10 perc alatt ez az egész trutymó felhabosodik. (Ezt hívják úgy, hogy felfuttatás. Csak nem akartam speckó konyhai zsargont használni, hátha kezdők is olvassák a blogot.)


2. Közben kimérjük az alapanyagokat, amiknek összesen fél kg-ot kell kitenniük. Én 2/3 rész fehér lisztet, 1/3 rész Graham lisztet és kb. 3 evőkanál lenmagpelyhet (bolhát) szoktam beletenni. Kell hozzá még kb. egy teáskanálnyi só, iszonyatos mennyiségű őrölt és egész kömény is.


3. A felfuttatott élesztőt beletesszük az összekevert "porba", majd rányomjuk a robotgép dagasztó funkcióját, és elkezdjük keverni. Fokozatosan kell még hozzáadni langyos vizet, amíg olyan klasszikus gyurma állaga nem lesz. Akinek nincs robotgépe, kézzel is gyúrhatja. Ez a gyurmázás a lelke a kenyérnek, mármint hogy kijöjjön a lisztből a sikér. Akkor jó, amikor "szálat húz". Ezt kb. úgy kell elképzelni, mint amikor kiskorunkban Technokol Rapiddal ráragasztottunk egy képet a papírra, aztán rájöttünk, hogy mégse oda kell, és frissiben lenyúztuk. Na, az húzott ilyen szálat. De biztonság kedvéért készítettem egy fotót is:






4. A tésztát meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. Nekem van Tupperes kelesztő tálam, abban kb. 15 perc alatt megkel.


5. Begyújtjuk a sütőt, a tésztát kicsit átgyúrjuk, majd tepsibe tesszük, és amíg a sütő melegszik, még egyszer megkelesztjük. (Akkor van megkelesztve, amikor már jó duci.)


6. A tepsibe teszünk mellé egy kis edényben vizet, hogy párásítsa a sütőt, és 40 percig 5-ös fokozaton sütjük. A lényeg, hogy ne a legnagyobb lángon/hőfokon, mert akkor a héja megég, belül meg nyers marad.

Mindenféle variációkat is ki lehet próbálni vele, például belesütni hagymát vagy kukoricadarát. (Utóbbitól elég morzsalékos lesz.) Csináltam már olyan variációt is, amiben sok korpa volt, és olyat is, amiben teljes kiőrlésű lisztek - ezek mind elég masszív, emberölésre alkalmas darabok voltak.

U.I. Ez a bejegyzés szinte minden idők legolvasottabb bejegyzése, aminek örülök, mert ez azt jelenti, hogy másoknak is elege lett belőle, hogy mi mindent etetnek meg velünk. De ha már itt vagy, kedves Olvasó, azért bemutatkozom: honlapkészítés - ezzel foglalkozunk. Szívesen látunk a honlapunkon is!

4 komment

Címkék: kenyér recept kenyérsütés

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr66372269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Györgyi 2008.03.09. 11:02:14

Köszi. Pont ilyet kerestem.

Varsanyi Martina (xSolutions) · http://i-do-web.freeblog.hu 2008.03.11. 17:02:35

Koszi a receptet, en is azok koze tartozok, akik imadnak kenyeret sutni, ugyan eddig mindig kenyergeppel, most legalabb kiprobalhatom milyen az igazi.

organza 2011.09.09. 20:09:50

Egy kovásszal készült változatot is szívesen vennék, mert az egészségesebb és finomabb mint az élesztős:-)

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2011.10.15. 15:53:28

@organza: még régebben kipróbáltuk, nem jött össze. Nem volt finomabb, így aztán egészségesebb se lehetett, mert meg se lehetett enni.
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása