A szomszéd meglepett bennünket egy Magyaros Vagdalttal, a Szegedi Paprika Zrt. vegykonyhájából. Azt mondta, hogy egy 100-asért vette valamelyik hiperben, de valahogy nincs étvágya hozzá, miután elolvasta az összetevők listáját.
Azt mondom, hogy egészen szokásos. A guar gumi, a xantán gumi és társai már egészen jól ismert finomságok, bár nem egészen értem, miért van rájuk szükség, ha sertésbőr és kukoricakeményítő is van a cuccban. Hanem egy egészen új történetre is bukkantam: mi a jófene az a Laval-rost?
[Nyilván akad majd hozzáértő blogger, aki saját blogjában majd jól megmagyarázza, hogy a termékcsomagolás nem szórólap (mint tette ezt már korábban a betegtájékoztatós posztommal), így minimum szinten is tájékozatlan vagyok, és hülyeség elvárni, hogy még értsem is, amit eszek. Aki így vélekedik, az soha életében ne egyen, ne igyon mást, sőt, gyógyszert se szedjen olyat, amiről érti, hogy mi van benne és mit csinál... Sőt, nosza, lehet előkapni az élelmiszerbiztonsági törvényeket és kerekíteni belőle vércikizős posztot, ha már saját kútfőből nem megy a témakutatás....]
Szóval, mi az a Laval-rost? A Gúgli szerint:
És egy zeller nevű fórumozó szerint:
Az a randa barnás hulladék az ún. laval-rost, ami úgy készül, hogy a szalonnát ledarálják, forró gőzzel a zsírüzemben kivonják belőle az utolsó csepp zsírt, majd hűtik/szárítják, utána meg döntik talicskaszámra bele a vörösáruba (párizsi, szafalád, krinolin, virsli, stb.).
Hmmm, összefutott a számban a nyál!
Viszont hát olcsóság ide, olcsóság oda, azért kell a marketing is. Így az igazi finom magyar ínyencségre még rákerült az angol nyelvű "Taste it!" felirat is, nem igazán tudom, kinek szánva.
A termék hűtve fogyasztandó, akárcsak a Coca-Cola. Ez azért lehet így, mert langymelegen oltári pocsék lehet, ami mondjuk nem is csodálok, mert hát mitől lenne jó?
Sajnálom egyébként a Szegedi Paprikát, nyilván küzdenek a piacon, mint malac a jégen, de akkor meg jó lenne egészen konkrétan ezt is gyártani: malacot a jégen. Vagyis valami tényleg jó minőségű cuccot.
U.I. A címkét leáztattuk, beszkenneltük, a pucér dobozt visszaadtuk a szomszédnak, kellhet az még ínségesebb időkre.