Marketing Izék avatar

Marketing Izék

Marketing vélemények, kérdések, felvetések. Webmarketing és kreatív marketing ötletek.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Itt tarthatsz jópofinak minket

Friss topikok

Amire büszkék vagyunk

Mutasd a linkjeidet, megmondom, ki vagy! a linkstratégia emberi oldala

2009.02.26. 10:15 PikPok

Kóvályogtam más marketinges blogokon, és persze olvasgattam a kommenteket is. Volt egy jóember, aki nagyon okosakat kommentelt, gondoltam, átkattintok a blogjára. Ott is jó dolgokat találtam. Meg lehetett nézni a blogger fényképét is, ami alapján még szimpatikus is volt. Aztán megnéztem azt is, hogy milyen blogokat olvas. Néhány közülük nagyon értékes és jó, de aztán megláttam az egyik marketing guru blogját. Itt omlott össze az addig szépen felépített imázs... miközben pedig meggyőződésem, hogy a guru bizonyos kérdésekben ipari tanuló lehetne ennél a bloggernél.

Linket kell szerezni, ha törik, ha szakad!

- mondják az onlájn marketingosok.

Kommentlinkek a blogokon

Vannak olyan kommentezők, akik szemmel láthatólag végigkommenteznek egy rakás blogot, és kommentjeikből látszik, hogy ezt mindössze a linkért teszik. No kérem szépen, itten most elárulunk egy nagy titkot a linkért kommentezőknek: a kommentező neve melletti webcímet a robotok nem követik. Aki nem hiszi, járjon utána, látni fogja a forráskódban! Tehát ha valaki tartalmatlan marhaságokat kommentel, ami az olvasók figyelmét nem kelti fel, akkor felesleges is volt az idejét töltenie, mert senki sem fogja megnézni, ki is ez az ember. Kakukk, kakukk, megint csak a marketing emberi tényezője!

Ellenben a blogra kihelyezett linkek már fontosak (amiket a blogger helyez ki), mert azokat követi a robot. Nincs más hátra, mint saját blogot indítani, és írni, mint a gép!

Linkcserék, linkfarmok

Én úgy érzem, ezeknek lassan lejár az ideje. Talán kezdenek rájönni, hogy az értékes link nem az, amit a cimbi honlapján elhelyezünk, aki valami teljesen más bizniszben nyomul, hanem a hasonló témájú honlapok a nyerők.

Igazi, értékes linkek

Igazán értékes és jó linket akkor kap egy oldal (vagyis mások akkor hivatkoznak rá), ha értékes és jó tartalmat képes felmutatni. Hogy hova került ki a honlapunk linkje, azt mi Google Alert-tel nézzük, illetve napi-heti szinten a Google Analytics-ből nézzük meg, honnan jöttek látogatók. (Ezeket a kulcsszavakat azok kedvéért írtam ide, akik a kedves laikus blogolvasók táborába tartoznak. Ők kérdezzenek nyugodtan, ha valamit elnagyolnék!:)) Magyarán szólva egy "Gazdagodj meg te is piszok gyorsan az interneten!" című értékesítési weboldal a büdös életben nem fog tudni ilyen linket szerezni magának.

Ebben a pillanatban nem fogok mélyebben belekúszni ebbe a bonyolult, érdekes és általunk a gyakorlatban nagyon sokat tesztelt témába, mint a linkstratégia, de megközelítem onnan, ahonnan én általában szoktam a (web)marketinget:

A LINKET (éppúgy, mint a honlapot) AZ EMBERNEK IS ÉPÍTED!

Vagyis:

1. a honlapodra kitett linkek image-e  inkább emelje a tiédet, mint a porba alázza (ha nem vagy guru, ne tegyél gurulinket a blogodra!)

2. ha kommentezel egy blogon, azt tedd úgy, hogy az értelmes legyen, érdemben szóljon hozzá a témához, de legalábbis jókedvűen vegyen részt annak a blognak az életében (érdeklődj a Marketing Szabóság Cirmijének hogylétéről!)

3. a linkcserét ajánlóknak írj vissza, hogy nekik 2-es Page Rank-jük van, neked 5-ös, mondjanak egy érvet, amiért neked megéri kitenni (soha többé nem hallasz majd róluk)

4. kövesd nyomon a linkjeid életét!

17 komment

Címkék: blog link komment webmarketing linkstratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingizek.blog.hu/api/trackback/id/tr10966967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JagelloZ · http://www.valcoldesign.hu 2009.02.27. 12:32:19

Teljesen korrekt bejegyzés! Nem nagyoltál el semmit.
Viszont nem értem a robotos dolgot. Ez vonatkozik a viszontlink vizsgálatra? Ha megnézem az oldalamat egy ilyen online programmal, akkor megtalálja majdnem az összes blog kommentemet.
Ezt a részét nem értem...

Lackó_ 2009.02.27. 16:02:52

JagelloZ
A linkeket akkor nem tudja követni a robot, ha a forráskódban ez letiltják. Általában a blogok, fórumok esetében ez alapból így van programozva. Éppen azok miatt, akik úgy akarnak backlinkeket építeni, hogy mindenfelé szórják az url-jeiket...

A rel="nofollow" utasítás tiltja le a robotoknak, hogy innen eljussanak hozzád. Az más kérdés, hogy csak nekik, mert a látogatók azért tudnak kattintani a honlapodra, csak PageRank szempontból nincs jelentősége.

Röviden ennyi:)

Lackó_ 2009.02.27. 16:08:41

Még azt hozzáteszem, hogy ez a Googlebot-ra vonatkozik elsősorban. Más robotoknak a rel="nofollow" nem feltétlenül akadály.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.02.27. 19:08:24

Nagyon illene ezt tudni egy webmarketingesnek. (azt hogy a blogok 99%-a nofollow utasítással van felvértezve) Aki linkekért kommentezik és webmarketing-értőnek nevezi magát, netán meg sem tud nézni egy forráskódot a böngészőjében, vagy azt sem tudja mi a nofollow.... nos az komolytalan. Pedig hányan vannak.... sajnos.
Nyugat-magyarországon most webmarketing és linkmarketing guru(jelölt/önjelölt) özön van. Meg seo guru özön is. (bár megjegyzem vicces, mikor valaki SEO munkát értékesít győrben, és a "seo győr" szavakra 48-ik)(nagyon ideírnám a linket.... csak erre már egyszer csaknem ráfáztam, majdnem bepereltek...)
Más: van amikor kihelyezek az oldalamon vacak PR-ű linkeket, pl. az ügyfeleimét. De előfordult már mással is. Lágyszívű vagyok, és lehet tőlem úgy kérni, hogy megtegyem egy időre, ha segítek vele. Bár az én vacak 3-as PR-em nem egy nagy segítség, legfeljebb az indulásnál :-)

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.02.27. 19:10:54

Ja , még valami, sokaknak nem a link kell a marketinges blogokról, hanem a látogatottság növekedése. Elfelejtik, hogy a marketinges blogokat soxor olyanok olvassák, akik azért már nem amatőrök, és ha az ember nem hiteles, akkor az a látogatásnál (amit mégiscsak elért, bár az értéke 0 ) azonnal kilóg a lóláb.

Mária 2009.02.27. 20:05:56

@MacTom:

kihelyezett tanfolyamot tartott felétek a wégé?

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.02.28. 13:28:41

@mária: ha még ő tartana, azzal nem is volna olyan nagy gond (talán) de a második vonal nyomul és képezi (vagy képzi??) ki a harmadik/negyedik vonalat. Ez így nagyobb gáz.

@pikpok: nem feltétlenül kell kommentezni ehhez a gurublogokon. Most vettem észre az analitikában, hogy egy feb. 24-én a Máriánál tett kommentem után majdnem 100 látogatóm jött a MarketingNavigátor zárt fórumáról. Én nem vagyok ott tag, mégis oda linkelt valaki. Ahogy láttam a FK-ban nincs nofollow. úgyhogy lett egy releváns linképitési pontom.(vicc vót)

ftk 2009.02.28. 15:33:12

Gondolkoztam... nem vagyok (és vsz. soha nem is leszek) hivatásszerű webmarketinges (szakértő még kevésbé), ez a poszt pedig hozz a PikPoktól megszokott remek színvonalat...
A töprengésem tárgya azonban a következő: vajon miért hiszik nagyon sokan, hogy csak azért, mert neten vagyunk, másképp működik a világ? A szerelvényeket forgalmazó Fittinges Feri is tudja, hogy akkor jön hozzá a magánember vásárolni, ha Szaki Szilárd ajánlja (aki Egyszeri Endre vezetékeit egyszer már profin beépítette). Na mármost ha Szaki Szilárd nem, hanem csak Buhera Bálint ajánlja az ő boltját, akiről mindenki tudja, hogy ott csencsel az anyagokkal, ahol éri, és hogy mindent beépít, ami nem szalad el - akkor sütheti a gyanakvó Egyszeri Endrét és annak népes rokonságát, továbbá Szaki Szilárd teljes ismeretségi körét, akik mindenkinél jobban tisztában vannak azzal, hogy Buhera nem jó szakember, és enyves a keze is. Tehát Buhera egymaga képes lerontani Fittinges ázsióját mind a szakmai, mind a laikus célcsoportja előtt. Miért lenne ez másképp a linkekkel?

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.02.28. 20:46:27

MacTom: és tudod, milyen összefüggésben voltál említve?

Mária: Cirmi???? Itt a tavasz, Cirmi megint tölcsérfejű lesz?

kriszi: a linkstratégiás történettel alaphelyzetben az a baj, hogy az internet indulási körülményeit vetíti ki a teljes népességre, holott az ott már egészen máshogy működik.
A net indulásakor egyetemi professzorok használták, és a hivatkozásokat azért helyezték el az írásaikban (helyezik el ma is a tudományos munkákban), hogy mindenki lássa, ők szakmailag annyira pengék, hogy minden más professzor szakmai publikációit ismerik. És persze minél többen hivatkoztak egy profra, nyilvánvalóan ő annyival jobb dolgot írt a többinél. Ez a logika a Google egyik alapköve. Igen ám, csak amint a net elkezdett üzleti játszótérré válni, ott már nem az lett a frankó jankó, aki másoktól tanult, hanem aki a saját zsebében hordta a bölcsek kövét, és hintette az okosságot. Ezért aztán a neten üzleti körökben a másolás és lopás megy, hivatkozások nélkül. (Itt emlékeztetek arra, hogy tőlünk is mennyien loptak, hivatkozások nélkül.)
A linkstratégiai ajánlások szinte kizárólag a fenti logikát követik, és figyelmen kívül hagyják, hogy alaphelyzetben versenytársak egymásra nem szoktak hivatkozni. És ezenközben abszolút elfelejtődik mindennek az emberi oldala, vagyis az, amiről te is beszélsz.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.02.28. 22:04:11

@PikPok: fogalmam sincs. az egy zárt fórum. De a vélemény után, amit Máriánál írtam, nem hiszem, hogy nagyon ajnároztak volna. Ahogy tudom azon a zárt fórumon az abszolúte fan klub nyomul.

ftk 2009.03.01. 07:42:31

Hoppá, erre nem gondoltam :) Persze, mert a profok offline is keresztbe-kasul hivatkozzák egymást (meg a nem profok is, én is, ha publikálok, naná). De ez egy nagyon zárt világ volt és maradt, semmi köze ahhoz, ami a net civil elterjedése óta történik. Elég fura, hogy ekkora tehetetlensége van ennek is. Most naivan csodálkozom, mert nekem a net kezdetinél kicsivel későbbi szakaszából a közösségiség maradt meg (konkrétan a speciális szakmai/érdeklődési körök kialakulása).

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.03.01. 10:03:37

kriszi: hát igen, eredetileg az internet két egyetemet kötött össze az USA-ban. És hát ha továbbgondolod a dolgot, pont itt bukik be a Google nagy találmánya, a Page Rank is (bár itt köszönjük meg a gúglinak remek Page Rank-jeinket!:)). Szimplán magyarázva (mert részletesebben én sem mélyedtem el a matematikai képlet leírásában) az a jó oldal, amire sokan hivatkoznak, és az kap magas PR értéket. Persze a találati listán elfoglalt hely nemcsak ettől függ, de ez is része az algoritmusnak.

JagelloZ · http://www.valcoldesign.hu 2009.03.03. 08:34:55

@Lackó_: De ettől még, mint hivatkozást megtalálja a googli.
Volt egy olyan érdekes eset, hogy beregeltem egy sokcég nevű oldalra a honlapomat. Pár nap alatt 800 backlinket generált, és 1-ről 3-ra ugrott fel a pagerank-em. Egy hónap alatt ezek a backlinkek eltűntek, de a pagerank maradt.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2009.03.03. 11:29:33

JagelloZ: én akárhogy nézem, nekem a Gúgli nem adja ki, hogy az oldaladra mutató link lenne a Marketing Izéken. Milyen viszontlink tesztelővel nézed?
Priviben írd meg légyszi ezt a 800 backlink generáló oldalt, mert ez is érdekel. Nekem ez gyanús. Meg az is, hogy ettől ugrott-e a PageRank-ed. Csak nehogy hosszú távon legyen sírás a vége... Szerintem ez fekete kalapos módszer, és gyanakvással nézem, hogy a Gúglinak egy ilyet le tudj nyomni a torkán...
(Mondjuk lehet persze fekete kalapos módszereket alkalmazni, de mi erre kínosan ügyelünk, még egy "szürke kalapba" se fussunk bele.)

Lackó_ 2009.03.03. 12:36:50

@JagelloZ: Megnéztem, de azon az oldalon nincs rel="nofollow" a linked után, tehát jogos, hogy a googlebot követi. Ráadásul az oldal PR tekintetében sem nagy durranás: 100 aloldalából csak a főoldala 3-as, a többi 0.

Végső soron ha ez a regizés hozott Neked látogatókat, akkor gond egy szál se... A webanalitikából ezt biztosan látod.

JagelloZ · http://www.valcoldesign.hu 2009.03.04. 08:42:16

@Lackó_: Nem hozott egy látogatót sem. Csupán érdekesség ként ajánlottam. Lehet hogy rosszul tudom, de mind a viszontlinkek száma, mind a pagerank szerepet játszik a google találati listában elért helyedben. Rosszul tudom?

Lackó_ 2009.03.04. 19:03:16

@JagelloZ:
A PageRank-nek valóban van szerepe a találati lista alakulásában. Pl. ha egy új menüpontot kapcsolsz az oldaladhoz, amit egy bizonyos szóra szeretnél felhozni, akkor gyorsabb az eredmény, ha magasabb a PR-ed. Ez elég bonyolult képlet, de kb. úgy van, hogy 3-as oldalnál 2-3 hét, 4-esnél, 1-2 hét, 5-ös nél néhány nap alatt indexeli a Google. Egy PR5-ös oldalra naponta jön a robot, tehát hamarabb is indexeli az új tartalmat. Az is segít, ha egy vadi új oldalra tudsz hivatkozni relatíve magas (min. 4-es) oldalról, mivel az ott serénykedő robotok hamarabb átjönnek az új oldalra, mintha csak úgy kellene rábukkanniuk. Más kérdés, hogy miképpen tudod kieszközölni ezt az értékes linket. Legegyszerűbb, ha van ilyen oldalad :-)

Nagyon sok véleményt lehet erről olvasgatni különböző fórumokon, blogokon. A tuti receptet persze senki nem tudhatja, és az algoritmusokat is folyamatosan változtatják "odafönn".

Tapasztalatom szerint az olyan oldalak, amik a látogató számára is egyértelműek, tartalmasak, könnyen navigálhatóak, gyorsan letöltődőek stb. azokat a robotok is jobban szeretik.
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása